Οδήγηση το βράδυ: 5 πράγματα που πρέπει να προσέχει ο επαγγελματίας οδηγός

Η οδήγηση το βράδυ είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας οδηγός.

Οι οδηγοί φορτηγών, ταξί ή οχημάτων όπως τα ασθενοφόρα, δεν έχουν σταθερό ωράριο πάντα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η οδήγηση το βράδυ όπου διάφοροι παράγοντες μπορούν να γίνουν πρόβλημα.

Ας δούμε τα 5 πράγματα τα οποία πρέπει να προσέχει ένας επαγγελματίας οδηγός το βράδυ:

Κούραση

Το πρώτο είναι η κούραση. Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου είναι προγραμματισμένο να δουλεύει υπό το φως της ημέρας. Η οδήγηση το βράδυ είναι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας οδηγός είναι η κούραση, το αίσθημα εξάντλησης, η νύστα και η απόσπαση προσοχής, παράγοντες που συμβάλουν κατά ένα μεγάλο μέρος στην πρόκληση ατυχήματος. Η επαρκής ξεκούραση και ο καφές είναι η μόνη λύση.

Εγκληματικότητα

Η εγκληματικότητα κάποιων περιοχών είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Την αντιμετωπίζουν περισσότερο οι οδηγοί ταξί. Η οδήγηση το βράδυ επιφέρει τον κίνδυνο κλοπής ή ακόμα και απόπειρας δολοφονίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οδηγοί ταξί ή ακόμα και οδηγοί λεωφορείων ή φορτηγών έχουν πέσει θύματα. Η λύση είναι επιλογή των δρομολογίων από κεντρικούς και επαρκώς φωτισμένους δρόμους και η συνεχόμενη εποπτεία των επιβατών.

Ανεπαρκής φωτισμός ή σηματοδότηση

Δυστυχώς στη χώρα μας ο φωτισμός και η σηματοδότηση είναι δύο πονεμένες ιστορίες. Για παράδειγμα ένα STOP ή ένα φανάρι μπορεί να φαίνεται την ημέρα, αλλά το βράδυ να μην είναι διακριτό λόγω κακής τοποθέτησης και ανυπαρξίας φωτισμού. Έτσι η οδήγηση το βράδυ είναι επικίνδυνη για τον επαγγελματία οδηγό, γιατί είτε μπορεί να πέσει σε λακκούβα που δεν φαινόταν, είτε γιατί μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα με δική του ευθύνη γιατί δεν είδε το σήμα ή το φανάρι.

Χαλαρή οδήγηση

Η οδήγηση το βράδυ προσφέρει μία αίσθηση χαλάρωσης και ελευθερίας. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. από κάποιον που βλέπει έναν άδειο δρόμο. Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί από αυξημένη ταχύτητα και πολλές κλήσεις έχουν κοπεί γιατί ο οδηγός ήταν απλά πεπεισμένος πως δεν θα συμβεί τίποτα περνώντας απλά με κόκκινο.

Μεθυσμένοι οδηγοί

Μία από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις για τον επαγγελματία οδηγό είναι οι μεθυσμένοι. Στις ημέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα είναι πραγματικά μία πρόκληση για έναν επαγγελματία οδηγό να κρατήσει την ψυχραιμία του και να αποφύγει τη σύγκρουση με κάποιον μεθυσμένο που είτε ξέχασε ν’ ανάψει τα φώτα, είτε κάνει προσπεράσεις, είτε δεν έχει τον έλεγχο του οχήματος του. Η λύση εδώ είναι η προσεκτική οδήγηση και η καλή ασφάλεια αυτοκινήτου!