οι συνήθειες που καταστρέφουν τις πόρτες

Οι συνήθειες που καταστρέφουν τις πόρτες των αυτοκινήτων

Οι πόρτες των αυτοκινήτων μας καθημερινά δέχονται χτυπήματα στο κλείσιμο τους, όμως είναι φτιαγμένες για να αντέχουν. Τι άλλο όμως μπορεί να τις καταστρέψει;

Θα έχεις παρατηρήσει πως σε κάποια παλιά αυτοκίνητα οι πόρτες δεν κλείνουν πολύ καλά ή όταν ανοιγοκλείνουν έχουν θορύβους ή νιώθεις κάτι σαν αντίσταση. Αυτά και πολλά προβλήματα αποτελούν αιτίες κακομεταχείρισης.

Έφτασε η ώρα να βάλεις STOP σε όλα όσα φθείρουν τις πόρτες και τον μηχανισμό τους. Να τι πρέπει να «κόψεις»:

Πολύ δυνατό κλείσιμο

Το «σιγά την πόρτα» δεν είναι ιδιοτροπία, αλλά προειδοποίηση που έχει βάση σήμερα. Όντως κάποτε χρειαζόταν δύναμη, όμως σήμερα τα υλικά είναι πιο ελαφριά. Όταν κλείνουμε τόσο δυνατά την πόρτα με αποτέλεσμα να τραντάζεται όλο το όχημα κινδυνεύει να υπάρξει πρόβλημα στο πλαίσιο της κλειδαριάς το οποίο πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο ώστε να γίνεται σωστά το κλείδωμα.

Στήριξη στην πόρτα

Οι μεντεσέδες δεν είναι σχεδιασμένοι να σηκώνουν το βάρος ενός ενήλικα. Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη συνήθεια θα οδηγήσει σε χαλάρωση και στην αίσθηση «κρεμάσματος». Η λύση θα είναι μονάχα το συνεργείο. Είναι λοιπόν κάτι που μπορείς να αποφύγεις πολύ εύκολα.

Πλήρες άνοιγμα και για πολύ ώρα

Εάν η πόρτα μείνει για πολύ ώρα ανοιχτή το βάρος θα προκαλέσει σταδιακά χαλάρωση στους μεντεσέδες. Ταυτόχρονα τώρα όμως και το πλήρες άνοιγμα δεν είναι σωστή πρακτική γιατί προκαλούν πίεση αντίστοιχα στους μεντεσέδες. Άνοιξε την πόρτα όσο χρειάζεται για να βγεις με άνεση, όχι παραπάνω. Και στην περίπτωση που φυσάει δυνατά απλά μην την αφήσεις και παρασυρθεί.

Απουσία ενυδάτωσης στις τσιμούχες

Τσιμούχες ονομάζονται όλα τα εσωτερικά πλαστικά τα οποία φροντίζουν να μην υπάρχει τριβή στα μεταλλικά μέρη του οχήματος και να μην έρχονται σε επαφή με το νερό. Πολλοί δεν το γνωρίζουν, όμως θα πρέπει να ενυδατώνονται με ένα ειδικό γράσο περιποίησης. Εάν αφεθούν στην τύχη τους θα αποξηραθούν και ξεκινήσουν να σπάνε με αποτέλεσμα να χρειαστούν αντικατάσταση.

Μηδενική λίπανση στον μηχανισμό

Όταν μία πόρτα τρίζει χρησιμοποιούμε λιπαντικό. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο, όμως με στόχο την πρόληψη του τριξίματος. Οι μεντεσέδες όλων των πορτών θα πρέπει να λιπαίνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ειδικά εάν υπάρχει στην περιοχή υπερβολική υγρασία και πολλές βροχές. Έτσι θα προστατευτούν και δε θα αναπτύξουν σκουριά.