Τα πάντα για την οικολογική οδήγηση

Οικολογική συνείδηση – Οικολογική οδήγηση

Η «οικολογική οδήγηση», γνωστή και ως «πράσινη οδήγηση», είναι το κλειδί για οικονομικότερες διαδρομές αλλά και λιγότερους ρύπους. Ας δούμε το «πως» θα γίνουμε experts στην οικονομία και στην οικολογία.

1. Να αλλάζετε γρήγορα ταχύτητες

Όσο πιο χαμηλές οι ταχύτητες στο κιβώτιο τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση καυσίμων, άρα και οι εκπομπές ρύπων. Βρείτε το ιδανικό σημείο να αλλάζετε τις ταχύτητες χωρίς να κουράζετε τη μηχανή.

2. Περιορίστε την ταχύτητα σας

Υψηλή ταχύτητα συνεπάγεται με μεγάλες καύσεις. Όταν είστε σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας προσπαθήστε να παραμένετε κοντά στα 70 km/h, μια ταχύτητα οικονομική αλλά και σχετικά ασφαλή.

3. Αποφύγετε το άσκοπο φρενάρισμα

Η άσκοπη χρήση φρένου θα σας αναγκάσει να πατήσετε ξανά το γκάζι για να αποκτήσετε την ταχύτητα που χάσατε. Αυτό σημαίνει αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου άρα και όχι οικολογική οδήγηση!

4. Μην περιμένετε με ανοιχτή μηχανή

Αποφύγετε την άσκοπη αναμονή με ανοιχτή μηχανή. Όταν κάνετε εκκίνηση του κινητήρα, ξεκινήστε άμεσα καθώς καίτε άσκοπα καύσιμα.

5. Χρησιμοποιείστε τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος σας

Σχεδόν όλα τα νέα οχήματα, αλλά και αρκετά παλιά, έχουν βοηθητικά συστήματα για λιγότερη κατανάλωση καυσίμων. Βρείτε τα και μάθετε να τα χρησιμοποιείτε.

6. Αποφύγετε το επιπλέον βάρος

Άσκοπο βάρος ή εξαρτήματα αναγκάζουν το όχημα να «προσπαθήσει» περισσότερο. Αυτό αυτομάτως αυξάνει τις καύσεις του κινητήρα και το κόστος, οπότε ξεχάστε την οικολογική οδήγηση.

7. Μην γεμίζετε το ρεζερβουάρ

Ένα κοινό λάθος είναι το να «φουλάρουμε» με καύσιμο το όχημα. Θυμηθείτε όσο περισσότερο βάρος τόσο περισσότερη ανάγκη για ενέργεια. Το ιδανικό σημείο που πρέπει να είναι το ρεζερβουάρ σας είναι γεμάτο στα ¾ ή έστω στη μέση.

8. Να ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών σας

Ίσως από τα σημαντικότερα μέρη ενός αυτοκινήτου είναι τα ελαστικά. Η σωστή πίεση των ελαστικών πέρα από την ασφάλεια που προσφέρει, είναι σημαντική για την ομαλή κίνηση πάνω στην άσφαλτο. Όπως είδαμε, οι επιπλέον τριβές σας αναγκάζουν να πατήσετε περισσότερο γκάζι και να κάψετε περισσότερη αλλά και αχρείαστη ενέργεια.

9. Διατηρήστε καθαρά τα φίλτρα του οχήματος

Και το φίλτρο βενζίνης αλλά και το φίλτρο του κλιματισμού πρέπει να αλλάζονται τακτικά ώστε να γίνεται η σωστή κίνηση καυσίμου και αέρα χωρίς εμπόδιά. Οτιδήποτε παρεμβάλει αναγκάζει το όχημα να καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

10. Μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα και κλιματισμό

Απλά δαπανάτε ενέργεια άσκοπα. Όταν έχετε σκοπό να βάλετε κλιματισμό κλείστε τα παράθυρα για να σώσετε ενέργεια οτιδήποτε άλλο είναι αντι-οικολογικό.