Δες διαφορά με οικονομική οδήγηση

Δες διαφορά στην τσέπη σου, με οικονομική οδήγηση

Θα το έχετε ακούσει για το «eco driving», το τελευταίο «trend» στην οδήγηση που δεν έχει στόχο μόνο να κάνει τις μετακινήσεις σας οικονομικότερες, αλλά και να σώσει τον πλανήτη. Με τα παρακάτω «tips» θα οδηγείτε οικονομικά αλλά και οικολογικά, καθώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μείωση από 20% έως 30% στην κατανάλωση καυσίμων.

1. Γεμίστε «έξυπνα»

Ο χρυσός κανόνας είναι να μην γεμίζετε μέχρι τέρμα ποτέ το ρεζερβουάρ σας. Η ιδανική στάθμη καυσίμου πρέπει να είναι στα ¾, καθώς το αυτοκίνητο δεν θα έχει επιπλέον βάρος και η μηχανή δεν θα καταναλώνει το ελάχιστο δυνατό.

2. Αγοράστε καύσιμο, οικονομικά αλλά όχι φτηνά

Το κεφάλαιο καύσιμο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην οικονομική οδήγηση. Επιλέξτε τον ανεφοδιασμό σας από πρατήρια που εμπιστεύεστε και έχουν καθαρά καύσιμα. Οι προσμίξεις ή η κακή ποιότητα, πέρα από την ελάχιστη απόδοση μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον κινητήρα σας. Ανεφοδιάστε σε καλή τιμή αλλά επιλέξτε καλή ποιότητα.

3. Πείτε ναι, στο κάτι παραπάνω

Αρκετές εταιρείες έχουν δημιουργήσει «έξυπνα» καύσιμα με καταλύτες που προσφέρουν καλύτερη και πιο αργή καύση ή ενδιάμεσες λύσεις αυξημένων οκτανίων ανάμεσα στη «super» και την «απλή». Η διαφορά αυτών των νέων και καινοτόμων καυσίμων είναι από μηδαμινή έως ελάχιστα λεπτά του ευρώ παραπάνω, όμως προσφέρουν καλύτερη καύση και καλύτερη συντήρηση στον κινητήρα. Προσοχή τα συγκεκριμένα καύσιμα δεν έχουν καμία σχέση με τα «χαμηλής ποιότητας» που περιέχουν άλλες ουσίες και ουσιαστικά αποτελούν νοθεία.

4. Σβήστε τον κινητήρα

Ποτέ μην κρατάτε αναμμένο τον κινητήρα του οχήματος εάν είστε σταθμευμένοι, καθώς καίει άσκοπα. Αρκετά νέα οχήματα έχουν ενσωματωμένα συστήματα απενεργοποίησης του κινητήρα μετά από κάποια δευτερόλεπτα αδράνειας.

5. Οδηγείστε σταθερά

Οι σταθερές ταχύτητες στην πορεία, αλλά και οι σωστές μεταβάσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων ανάμεσα στις 2.500 και τις 3.000 στροφές, αποτελούν τον ιδανικό τρόπο οικονομικής οδήγησης.

6. Όχι απότομες κινήσεις

Αποφύγετε τις άσκοπες επιταχύνσεις αλλά και το απότομο φρενάρισμα, καθώς χάνετε άσκοπα ταχύτητα που θα πρέπει να ανακτήσετε ξανά.

7. Σωστή πίεση στα λάστιχα

Τουλάχιστον 1 φορά το μήνα θα ήταν καλό να κάνετε έναν έλεγχο στην πίεση των ελαστικών σας ώστε να είναι στα ιδανικά επίπεδα που προτείνει ο κατασκευαστής. Η σωστή πίεση αέρα εξασφαλίζει ομαλότερη κίνηση στο δρόμο, λιγότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη ασφάλεια.

8. Συντήρηση στο όχημα

Μην αμελείτε να κάνετε τα απαραίτητα services και να ελέγχεται συχνά τα λάδια και τα φίλτρα του οχήματος. Μια μηχανική δυσλειτουργία μπορεί να αυξάνει την κατανάλωση, άρα και το κόστος στις μετακινήσεις σας.

9. Ποτέ στους 17

Αποφύγετε να βάλετε τον κλιματισμό στους 17 βαθμούς καθώς είναι υπερβολή και δεν θα αποδώσει. Προτιμήστε οικονομικές θερμοκρασίες οι οποίες δεν θα κουράσουν τη μηχανή σας και θα αποδώσουν ουσιαστικά. Ακόμη μην έχετε κλιματισμό και ανοιχτά παράθυρα.