Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Παιδικά καθίσματα: Τα 5+1 λάθη στην τοποθέτηση τους

Τα παιδικά καθίσματα είναι απαραίτητα για όλους τους γονείς οδηγούς που θέλουν ασφάλεια μετακινήσεων. Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν στην τοποθέτηση;

Μπορεί να πήρες ένα πολύ ακριβό και καλό παιδικό κάθισμα, όμως αν δεν το τοποθετήσεις σωστά, τότε πάνε στράφι όλα.

Για να μην κινδυνέψει ούτε στιγμή το σημαντικότερο πλάσμα στον κόσμο για εσένα, μάθε πως θα κάνεις σωστά την τοποθέτηση ώστε να αποφύγεις τα έξι σημαντικότερα λάθη!

Χαλαρή ζώνη

Η όλη ασφάλεια χάνει την ουσία της αν η ζώνη είναι χαλαρή. Για να το αποφύγεις αυτό, θα πρέπει να μην φοράς στο παιδί χοντρό μπουφάν που δεν θα σου επιτρέψει να βρεις το κατάλληλο σημείο εφαρμογής στο σώμα. Η χαλαρή ζώνη ασφαλείας σημαίνει πως σε μία πρόσκρουση το κεφάλι του παιδιού θα χτυπήσει στο μπροστινό κάθισμα, οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι.

Λάθος μέγεθος καθίσματος

Το κάθε κάθισμα αναγράφει την ηλικία ή τα κιλά που απαιτούνται. Μην πάρεις λοιπόν ένα μεγαλύτερο κάθισμα, καθώς δεν θα είναι ικανό να προστατέψει επαρκώς το παιδί σου. Συζήτησε με τον πωλητή όλες τις λεπτομέρειες και επέμεινε αρκετά στο να πάρεις το σωστό μέγεθος!

Δεν το ασφάλισες σωστά

Ένα κάθισμα Isofix πρέπει να ασφαλίζεται σωστά στα πίσω καθίσματα, εναλλακτικά δεν προσφέρει ασφάλεια. Διάβασε τις οδηγίες και βεβαιώσου πως τα έκανες όλα σωστά. Σε ένα ενδεχόμενο τρακάρισμα, που απεύχονται όλοι, η ορθή τοποθέτηση σώζει ζωές!

Ανοιχτές πόρπες στη ζώνη ασφαλείας

Άλλη μία πολύ επικίνδυνη λεπτομέρεια είναι να ξεχάσεις τις πόρπες, δηλαδή να μην έχει κουμπώσει σωστά η ζώνη ασφαλείας. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως το κάθισμα δεν είναι σωστά στερεωμένο και άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει με την πρώτη δόνηση και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

Απενεργοποιημένος αερόσακος

Υπάρχουν κάποια παιδικά καθίσματα τα οποία μοιάζουν με κέλυφος και τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχεις ενεργοποιημένους τους αερόσακους του οχήματος σου, μίας και μπορεί να κόψει ακόμη και 30% από την επιτάχυνση σε ένα τροχαίο!

Παιδί στην αγκαλιά

Με απλά λόγια να μην έχεις καν τοποθετήσει παιδικό κάθισμα. Αρκετοί γονείς θεωρούν πως είναι ασφαλές, όμως μία πρόσκρουση 50 km/h μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και για έναν ενήλικα, φαντάσου για ένα παιδί. Οπότε ποτέ να μην αρκεστείς στην αγκαλιά μίας και το απαγορεύει και η νομοθεσία!