Λεβιές ταχυτήτων αυτοκινήτου

Παρκάρισμα: Πότε είναι καλό να μπαίνει και η ταχύτητα;

Στο παρκάρισμα μερικές φορές μπαίνει και ταχύτητα πέρα από το χειρόφρενο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της; Σε ποιες περιπτώσεις όμως θα πρέπει να αποφεύγεται;

Παρκάρισμα χωρίς τη χρήση χειροφρένου δε νοείται αν θέλουμε να βρούμε το αυτοκίνητο μας στη θέση του.

Σε πολλά νέα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρικό χειρόφρενο, η ενεργοποίηση του γίνεται αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί η στάθμευση και σβήσει ο κινητήρας.

Πότε όμως και γιατί είναι αναγκαία η χρήση ταχύτητας ή της όπισθεν;

Που θα σε βοηθήσει;

Στα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα η χρήση της ταχύτητας ή της όπισθεν όταν το παρκάρισμα γίνεται σε δρόμο με κλίση -ειδικά αν αυτή είναι μεγάλη- είναι απαραίτητη αν το χειρόφρενο έχει φθαρεί και δεν πιάνει καλά.

Για τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα το χειρόφρενο αρκεί καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρό, όμως αν νιώθεις πως η κλίση είναι αρκετά μεγάλη μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποια σχέση ταχύτητας για να νιώθεις περισσότερη ασφάλεια.

Πώς τη βάζεις;

Αρχικά θα πρέπει να απενεργοποιήσεις τη μηχανή του αυτοκινήτου μιας και δεν χρειάζεται να λειτουργεί άσκοπα στο ρελαντί. Για να «κλειδώσεις» το κιβώτιο των ταχυτήτων στην ανηφόρα χρησιμοποιείς την 1η σχέση και αντιστρόφως την όπισθεν στην κατηφόρα.

Υπάρχει κίνδυνος;

Απολύτως κανένας. Η χρήση ταχύτητας δεν δημιουργεί κανένα μηχανικό πρόβλημα στο κιβώτιο σου και εξασφαλίζει πως το όχημα θα μείνει σταθερό και δεν θα τσουλήσει.

Προσοχή χρειάζεται μόνο όταν ξεπαρκάρεις, όπου είτε θα πρέπει να βγάλεις την ταχύτητα πριν ενεργοποιήσεις τη μηχανή, είτε να ξεκινήσεις με πατημένο τον συμπλέκτη για να μη σβήσει το όχημα.

Πότε μπορείς να παρκάρεις χωρίς χειρόφρενο

Εάν αποφασίσεις να παρκάρεις ένα όχημα για πολύ μεγάλο διάστημα σε κάποιο γκαράζ τότε μπορείς να μη χρησιμοποιήσεις το χειρόφρενο.

Σιγουρέψου όμως πως βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια και προστατευμένο έτσι ώστε να μην υπάρχει η περίπτωση να παρασυρθεί από τη βαρύτητα.

Κάποιοι οδηγοί επιλέγουν και πάλι όταν το όχημα τους βρίσκεται με ασφάλεια παρκαρισμένο σε επίπεδη επιφάνεια, να μην χρησιμοποιούν χειρόφρενο όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Ο λόγος είναι πως με το υπερβολικό κρύο ενδέχεται να κολλήσει και να χρειάζεται πολύ δύναμη για να κατεβεί. Είναι κάτι όμως που δεν το συστήνουμε εάν το όχημα δεν βρίσκεται σε ιδιωτικό πάρκινγκ.