Πίσω καθίσματα και τροχαίο ατύχημα

Πίσω καθίσματα: Ποιος ο ρόλος τους σε ένα ατύχημα;

Τα πίσω καθίσματα έχουν τις κατάλληλες τεχνολογίες για να προστατεύσουν τους επιβάτες σε ένα ατύχημα; Τι δείχνουν οι μελέτες και τι πρέπει να προσέχεις;

Όταν μιλάμε για οδική ασφάλεια σκεφτόμαστε όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την προστασία του οδηγού και του συνοδηγού, ενώ φαίνεται να ξεχνάμε τα πίσω καθίσματα. Αυτό δεν είναι άλλωστε τυχαίο, καθώς σπάνια ένας συνεπιβάτης που κάθεται πίσω θα φορέσει τη ζώνη του.

Χτύπημα από τα πίσω

Δεν είναι καθόλου σπάνια η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου πίσω από ένα άλλο. Σύμφωνα με τις στατιστικές πρόκειται για το ¼ των ατυχημάτων συνολικά, ενώ τα crash tests έχουν δείξει πως αρκεί η ταχύτητα των 20 χλμ/ώρα για να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό ο οδηγός να μην αγνοεί την ασφάλεια των επιβατών του και να φροντίζει οι ζώνες των πίσω καθισμάτων να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και να έχει πάντα τοποθετημένα τα προσκέφαλα, παρά την απουσία σχετικού νόμου.

Τι κάνουν οι κατασκευαστές;

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες είχαν ασχοληθεί με την προστασία των μπροστινών και τα παιδικά καθίσματα. Έτσι τα πίσω καθίσματα αποτελούσαν ενιαίες σκληρές επιφάνειες που εξυπηρετούσαν περισσότερο τη λύση του αποθηκευτικού χώρου, παρά την προστασία των επιβατών.

Τα δεδομένα έχουν οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές στην αναθεώρηση της τρέχουσας φιλοσοφίας. Έτσι σταδιακά βλέπουμε μοντέλα που έχουν επανασχεδιασμένα πίσω καθίσματα στα οποία οι ζώνες ασφαλείας είναι καλύτερα τοποθετημένες και χρησιμοποιούν υλικά, όπως ο αφρός διογκωμένου πολυπροπυλενίου (EPP) που παρουσιάζουν ελαστικότητα και υψηλή αντοχή, ενώ απορροφούν και τους κραδασμούς. Το συγκεκριμένο μάλιστα υλικό μπορεί να αντέξει μία πρόσκρουσης καθώς δεν παραμορφώνεται, ούτε σπάει.

Άρα τι πρέπει να κάνω ως οδηγός;

Αρχικά εάν έχεις παιδί με ύψος κάτω των 150 εκατοστών πρέπει να κάθεται σε ειδικό κάθισμα.

Από εκεί και πέρα πρέπει να είσαι προσεκτικός κατά την οδήγηση και να μην παίρνεις ρίσκα.

Για την προστασία των πίσω καθισμάτων φρόντισε να έχεις πάντα τα προσκέφαλα στη θέση τους και να συνιστάς στους επιβάτες να φορούν τη ζώνη ασφαλείας.

Σίγουρα το να αγοράσεις ολοκαίνουργια πίσω καθίσματα δεν είναι και η καλύτερη λύση, οπότε φρόντισε να κάνεις όλα τα παραπάνω και να οδηγείς ήρεμα!