Πλύσιμο αυτοκινήτου

Πλύσιμο αυτοκινήτου: Το μεγάλο λάθος που μπορεί να κοστίσει αρκετά χρήματα!

Όταν το πλύσιμο του αυτοκινήτου γίνεται το καλοκαίρι πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός πότε και πως θα το κάνεις. Το σωστό timing θα σε σώσει από έξοδα!

Ξέρεις πόσοι οδηγοί την έχουν πατήσει και ένα πλύσιμο αυτοκινήτου κάποιο ζεστό μεσημέρι με λίγο δροσερό νερό τους βγήκε τελικά χρυσό; Είναι ευκαιρία ν’ αναθεωρήσεις για τον σωστό τρόπο πλυσίματος, αλλά και τις τεχνικές που ίσως χρησιμοποιείς άθελα σου.

Τι μπορεί να πάει λάθος;

Θα χρειαστεί να ανατρέξεις στις γνώσεις της Φυσικής και να θυμηθείς δύο ιδιότητες των σωμάτων τη «διαστολή» και τη «συστολή». Τώρα που φρεσκάρισες το θεωρητικό υπόβαθρο πάμε να δούμε την πρακτική εφαρμογή.

Όταν πας να πλύνεις το αυτοκίνητο σου μέρα μεσημέρι και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές δεν ρίχνεις ποτέ δροσερό ή κρύο νερό στη λαμαρίνα που έχει διασταλεί. Ο λόγος είναι απλός, η απότομη συστολή μπορεί να δημιουργήσει σπασίματα στο χρώμα ή άλλα πρόβλημα κι έτσι το καθάρισμα να καταλήξει σε ζημιά.

Τελικά να μην το πλύνω καθόλου;

Όχι μπορείς να το πλύνεις κανονικά κάθε στιγμή, απλά το μεσημέρι το όλο εγχείρημα θα είναι δυσκολότερο.

Οι καλύτερες ώρες για το καθάρισμα του οχήματος είναι το πρωί που ο ήλιος δεν καίει ακόμη και αργά το απόγευμα που έχει επέλθει λίγο δροσιά. Σε αυτές τις δύο ζώνες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λίγο δροσερό νερό, σίγουρα όχι κρύο ή παγωμένο.

Εάν έχεις κολλήσει τώρα και θες να το πλύνεις μεσημέρι, απλά χρησιμοποίησε χλιαρό νερό. Σου ακούγεται ταλαιπωρία, όμως είναι ο ιδανικός τρόπος για να μην προκαλέσεις απότομη συστολή.

Και μερικά tips

Το χλιαρό νερό όχι μόνο δεν θα προκαλέσει σπασίματα στο χρώμα, αλλά βοηθά να απομακρυνθούν ευκολότερα και οι διάφορες βρωμιές.

Επιπλέον ποτέ μη χρησιμοποιήσεις σκληρά σφουγγάρια γιατί μπορεί να γδάρεις το σμάλτο. Το καλύτερο είναι το απαλό πανάκι με ένα ήπιο σαμπουάν για αυτοκίνητα.

Τέλος οι ζάντες θέλουν και αυτές καθάρισμα. Πολλοί θεωρούν πως αρκεί να πέσει νερό, όμως πρόκειται για λάθος και αμέλεια.

Οι ζάντες γεμίζουν λάσπη και διάφορα άλλα χημικά, τα οποία στις υψηλές θερμοκρασίες αντιδρούν και προκαλούν διάβρωση, οπότε χρειάζεται επιμέλεια και υπομονή. Για να το κάνεις ευκολότερο φόρα γάντια!