Αποζημίωση λόγω κακοτεχνιών του δρόμου

Ποια είναι η διαδικασία για να λάβετε αποζημίωση λόγω κακοτεχνιών του δρόμου;

Αρκετοί οδηγοί καθημερινά αντιμετωπίζουν ζημιές ή ακόμα και τραυματισμούς λόγω κακοτεχνιών και οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο για να αποζημιωθούν.

Δυστυχώς οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες και κακοτεχνίες οι οποίες αν και είναι γνωστές στις αρχές δεν διορθώνονται άμεσα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις να δημιουργούν ζημιές στα οχήματα ή ακόμα και ατυχήματα με τραυματισμούς.

Οι περισσότεροι πολίτες αν και γνωρίζουν πως υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν δεν γνωρίζουν τα ακριβή βήματα, αλλά ούτε και μπαίνουν στη διαδικασία, καθώς πιστεύουν πως είναι χρονοβόρα και μπορεί να τους κοστίσει ακόμα και χρήματα εάν κληθούν σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι δικαίωμα σας η αποζημίωση και αξίζει κάθε προσπάθεια. Δείτε λοιπόν τα βήματα:

Καλέστε την τροχαία

Εάν είχατε οποιοδήποτε ατύχημα λόγω λακκούβας ή κακοτεχνίας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την τροχαία στο σημείο, ώστε να καταγράψει το γεγονός και να έχετε έρεισμα για την αποζημίωση σας. Να είστε συγκεκριμένοι και πολύ ακριβείς για τη φύση του ατυχήματος σας. Επίσης ζητήστε αντίγραφο συμβάντος.

Βγάλτε φωτογραφίες

Μετά το ατύχημα σας βγάλτε όσες περισσότερες φωτογραφίες και από διαφορετικές πλευρές το σημείο στο οποίο είχατε το ατύχημα. Μην κάνετε μόνο κοντινές λήψεις, αλλά και μακρινές.

Καλέστε την ασφαλιστική σας

Όπως πάντα η ασφαλιστική σας είναι πάντα κοντά σας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έρθει στο σημείο για να καταγράψει το ατύχημα και να σας βοηθήσει για να λάβετε την αποζημίωση σας.

Βρείτε μάρτυρες

Εάν υπάρχουν μάρτυρες στο σημείο κρατήστε τα στοιχεία τους, ώστε να σας βοηθήσουν στη νομική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Σε περίπτωση τραυματισμών

Ζητείστε τις γνωματεύσεις των γιατρών ή αποδεικτικό για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Φτιάξτε φάκελο

Ο φάκελος με τα παραστατικά είναι αυτός που θα μελετηθεί για την αποζημίωση σας. Μπορείτε να εντάξετε σε αυτόν τις φωτογραφίες, τα έγγραφα της τροχαίας, τις γνωματεύσεις των γιατρών, τα παραστατικά εργασιών επισκευής και τις αποδείξεις των ανταλλακτικών.

Απευθυνθείτε σε νομικό

Παραδώστε τον φάκελο σε δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεση σας. Θα κληθεί να ασκήσει αγωγή κατά του φορέα που είναι υπεύθυνος για τον δρόμο. Κατά την ελληνική νομοθεσία οι δημοτικές αρχές, η περιφέρεια, εταιρείες ή ακόμα και κοινοπραξίες εταιρειών είναι υπεύθυνες για τους δρόμους. Ο νομικός σας εκπρόσωπος θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποζημιωθείτε για τις υλικές ζημιές, την ψυχική οδύνη και τα έξοδα περίθαλψής εάν υπήρχαν. Να θυμάστε όσο πιο ολοκληρωμένος είναι ο φάκελος με στοιχεία τόσο πιο εύκολη και άμεση θα είναι η διαδικασία της αποζημίωσης σας.