Απαγορευμένα αξεσουάρ αυτοκινήτου

Ποια είναι τα αξεσουάρ αυτοκινήτου που απαγορεύονται από τον ΚΟΚ;

Δεν είναι όλα τα αξεσουάρ αυτοκινήτου νόμιμα σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ακόμη και αν φέρουν πιστοποίηση από τον κατασκευαστή. Μάθε τους λόγους που απαγορεύονται.

Υπάρχει μία ολόκληρη σειρά από αξεσουάρ αυτοκινήτου τα οποία ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τα έχει θέσει είτε στο περιθώριο, είτε τα θεωρεί «γκρίζες» ζώνες για λόγος ασφαλείας.

Πολλά από αυτά αποτελούν αγαπημένες «μετατροπές» που φέρνουν έναν πιο sport αέρα στο όχημα και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους νέους οδηγούς και τους λάτρεις της ταχύτητας.

Τι θα πρέπει να προσέξεις για να μη βρεθείς αντιμέτωπος με πρόστιμα και συνεχείς ελέγχους;

Εξατμίσεις

Εάν σκοπεύεις να αλλάξεις εξάτμιση φρόντισε να είσαι σίγουρος πως είναι νόμιμη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νέου ΚΟΚ, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων με εκπομπές άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Όταν αναβαθμίζεις την εξάτμιση σου θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως είναι «σιωπηλό» και πως δεν απελευθερώνει περισσότερα σωματίδια. Το πρόστιμο για τις αυξημένες εκπομπές είναι 200€ και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας.

Φώτα πορείας

Πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν λίγο καλύτερο φωτισμό, οπότε αλλάζουν τα φώτα πορείας. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει όμως πως αυτοί δεν πρέπει να προκαλούν τύφλωση στους άλλους οδηγούς.

Έτσι θα πρέπει να επιλέξεις ένα σύστημα εντός των επιτρεπτών ορίων, εναλλακτικά ετοιμάσου για πρόστιμα από 200€ έως 700€ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα.

Αντηλιακές μεμβράνες

Μπορείς να βάλεις κανονικά όποια αντιηλιακή μεμβράνη θέλεις στα πίσω καθίσματα και το πίσω παρμπρίζ, όμως για το μπροστινό θα πρέπει να περιοριστείς σε μεμβράνη με ελάχιστο συντελεστή μετάδοσης φωτός 75% και 70% για τα τζάμια του οδηγού και του συνοδηγού.

Car Wrapping

Το «ντύσιμο» του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται και αυτό εντός των επιτρεπόμενων πλαισίων.

Μπορείς να αλλάξεις κανονικά το χρώμα του οχήματος με τις ειδικές μεμβράνες για car wrapping, όμως θα πρέπει να δηλώσεις την αλλαγή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εντός 15 ημερών.

Κοτσαδόρος

Από την 1/11/2020 ισχύει ο περιορισμός μόνο για αναδιπλούμενους κοτσαδόρους είτε αφαιρούμενους και να είναι δηλωμένος στην ασφαλιστική εταιρεία.

Ξέχνα λοιπόν τον παλιό ακόμη και αν έχεις άδεια ρυμούλκησης εναλλακτικά έρχεσαι αντιμέτωπος με έως 12 μήνες φυλάκιση και ποινή έως 200€.

Ηχοσύστημα

Το ηχοσύστημα σου πρέπει θα πρέπει να μην λειτουργεί στο μέγιστο. Εάν παρενοχλεί τη γειτονιά, τότε καταθέτεις το δίπλωμα για ένα μήνα και πληρώνεις 200€.

Οπότε ακόμη και αν έχεις ένα πολύ δυνατό στερεοφωνικό, απλά μην το βάζεις στο τέρμα.

Καλύμματα πινακίδων

Η ποινή είναι 300€ εάν έχεις καλύψει τις πινακίδες σου με πάνελ που δεν τις καθιστούν ευδιάκριτες δια οφθαλμού ή τεχνικών μέσων όπως οι κάμερες.

Το καλύτερο θα είναι να μην τα τοποθετήσεις καθόλου γιατί η Τροχαία θα σε βάλει στο μάτι ακόμη και αν είναι νόμιμες.