οπισθοπορεία

Ποια είναι η καθημερινή οδηγική συνήθεια που απαγορεύεται και φέρνει τσουχτερά πρόστιμα;

Υπάρχει μία οδηγική συνήθεια –σχεδόν καθημερινή για πολλούς από εμάς– που απαγορεύεται από τον ΚΟΚ. Για ποιο πράγμα μπορεί να δεχτείς πρόστιμο από το πουθενά;

Οδηγώντας πολλές φορές θεωρούμε ευκολότερο και πρακτικότερο να κάνουμε ελιγμούς, παρά να περιμένουμε. Αιτία είναι η κίνηση, οι μονοδρομήσεις και τα φανάρια τα οποία έχουν μεγάλη καθυστέρηση.

Ανάμεσα στα διάφορα πολλοί από εμάς καταφεύγουν στην οπισθοπορεία.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ρητά στο άρθρο 22 πως απαγορεύεται να κάνει κάποιος όπισθεν στον δρόμο.

Εξαιρέσεις αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες η κίνηση προς τα εμπρός εμποδίζεται (πχ συγκεντρώσεις, αδιέξοδα, μπλόκα), επιχειρείται παρκάρισμα ή το όχημα είναι εκπαιδευτικό και υπάρχει μαθητής εν κινήσει.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να το δεις να γίνεται όταν ο εκπαιδευόμενος επιχειρεί οπισθογωνία ή έχει βρεθεί από λάθος χειρισμούς σε σημείο που πρέπει να διορθώσει την πορεία του.

Πότε γίνεται συνήθως;

Η οπισθοπορεία πραγματοποιείται, περισσότερο σαν αυτόματο αντανακλαστικό, όταν δεν υπάρχει κίνηση με σκοπό να επιστρέψει κάποιος στο σημείο που ήθελε για να στρίψει.

Κάποιοι είναι τόσο «τολμηροί» που το επιχειρούν ακόμη και στην εθνική οδό, όταν δεν υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα για να βγουν στην έξοδο που έχασαν.

Γενικά είναι μία πρακτική που μπορεί να την δεις ακόμη και σε αναστροφή η οποία δεν έχει πετύχει.

Γιατί είναι επικίνδυνη;

Όπως μπορείς να καταλάβεις γιατί αποτελεί ουσιαστικά αντίθετη κίνηση και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

Ακόμη και τις ώρες που δεν γίνεται χρήση του δρόμου, ένας μοτοσικλετιστής ή ένας πεζός μπορεί να χτυπηθεί από ένα όχημα που κινείται αντίθετα.

Και να κάνω τον κύκλο;

Αυτό σκέφτονται οι περισσότεροι, όμως αυτός είναι και ο σωστός και ασφαλής τρόπος ακόμη και αν χάσεις την έξοδο ή το στενό που ήθελες.

Είναι προτιμότερο να δαπανήσεις λίγα περισσότερα λεπτά, παρά να επιχειρήσεις κάτι το οποίο θα επιφέρει ατύχημα και θα έχεις την πλήρη ευθύνη του.

Θυμήσου πως υπάρχει και πρόστιμο

Ο οδηγός που κάνει όπισθεν χωρίς λόγω τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80€ εάν εντοπιστεί από την Τροχαία.

Τώρα λοιπόν έχεις δύο καλούς λόγους να την αποφύγεις και να ακολουθήσεις τις σωστές οδηγικές πρακτικές οι οποίες προστατεύουν και εσένα και τους άλλους.