Ομάδα οδηγών που εμπλέκεται πολύ πιο συχνά σε ατυχήματα

Ποια κατηγορία οδηγών έχει διπλάσιες πιθανότητες για ατύχημα;

Μία ομάδα οδηγών εμπλέκεται πολύ πιο συχνά σε ατυχήματα. Ανήκεις σε αυτή και αν να πως μπορείς να προφυλαχτείς; Όλα όσα αποκαλύπτει η έρευνα του ΟΟΣΑ.

Οι νέοι οδηγοί 16-24 ετών αντιμετωπίζουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο για να εμπλακούν σε ατύχημα σε σχέση με τους πιο έμπειρους, ενώ όταν υπάρχει απώλεια, αυτή καταγράφεται στατιστικά ως 1.3 άτομα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα μίας νέας έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτά τα στοιχεία δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Αιτίες ατυχημάτων

Τα ατυχήματα των νέων οδηγών έχουν διαφορετικές αιτίες από αυτά των πιο έμπειρων, ενώ είναι πιο θανατηφόρα σύμφωνα με την παρούσα μελέτη. Η έλλειψη ελέγχου του αυτοκινήτου και οι υψηλές ταχύτητες είναι οι βασικές αιτίες των συγκεκριμένων ατυχημάτων οι οποίες προκύπτουν ουσιαστικά από την έλλειψη εμπειρίας και την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων που παρουσιάζεται ειδικά στους νεαρούς άντρες.

Το αλκοόλ κάνει τη διαφορά

Για τους οδηγούς 16-24 ακόμη και η μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οδηγική τους ικανότητα. Αντιθέτως οι πιο έμπειροι οδηγοί επηρεάζονται λιγότερο σε σχέση με τους άπειρους οι οποίοι είναι πιο ανώριμοι οδηγικά και έχουν διαφορετικές συνήθειες και τρόπο ζωής, ενώ τα ατυχήματα τους πραγματοποιούνται τη νύχτα με ή χωρίς εμπλοκή άλλων οχημάτων.

Συχνότερη αιτία θανάτου των νέων

Τα τροχαία είναι η συχνότερη αιτία θανάτου ατόμων 15 έως 24 ετών για τις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι νεαροί τείνουν να οδηγούν τις βραδινές ώρες, κάτω από συνθήκες έντονης κούρασης, παλιά οχήματα με χαμηλότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας, χωρίς να φορούν ζώνες και με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες. Πολλές φορές έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά ή άλλες ουσίες που τους επηρεάζουν την συγκέντρωση και την προσοχή.

Τι μπορεί να γίνει;

Τα δεδομένα δείχνουν πως πρέπει να γίνει εντατικότερη εκπαίδευση όχι στις ικανότητες χρήσης του οχήματος, αλλά στον τρόπο αποτροπής ενός ατυχήματος και την σωστή ενημέρωση. Αυτό που ουσιαστικά λείπει από τους νέους οδηγούς είναι η δυνατότητα να κατανοήσουν τους παράγοντες που οδηγούν στα ατυχήματα, αλλά και την στρατηγική σκέψη για την αποτροπή τους. Μία λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η χρήση προσομοιωτών που θα επισημαίνουν αυτές ακριβώς τις παραμέτρους.