Λαμπάκι μηχανής αυτοκινήτου (Check Engine)

Ποιες βλάβες μπορεί να κρύβει το λαμπάκι της μηχανής;

Το λαμπάκι της μηχανής (check engine) είναι μία φωτεινή ένδειξη που δεν πρέπει να αγνοείται. Μάθε τώρα τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να επιφυλάσσει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας οδηγός θα δει να ανάβει η ένδειξη check engine στο ταμπλό του οχήματός του. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι το αγνοούν ως bug του εγκεφάλου. Είναι σωστή αυτή η πρακτική όμως;

Πρόβλημα ή λανθασμένος συναγερμός;

Κάθε φορά που ενεργοποιείται το αυτοκίνητο μας γίνεται ένας διαγνωστικός έλεγχος. Παλιά και νέα οχήματα είναι εφοδιασμένα με διάφορους αισθητήρες ώστε να εντοπίζουν τις βλάβες.

Έτσι όταν ανάβει το λαμπάκι της μηχανής σημαίνει πως ένας από αυτούς τους αισθητήρες έχει εντοπίσει κάτι και προτείνει στον οδηγό να το ελέγξει άμεσα.

Τις περισσότερες φορές το άναμμα οφείλεται σε πραγματικό αίτιο, όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το λογισμικό έχει κολλήσει σε κάποιο σημείο το αναγνωρίζει ως σφάλμα.

Να το ελέγξεις!

Στα παλιά αυτοκίνητα το check engine είναι πιο γενικό, ενώ στα σύγχρονα συνοδεύεται από λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση του.

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να μην το αγνοήσεις καθώς υπάρχει μία σειρά από προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη ξαφνική προειδοποίηση.

Μερικές από τις πιθανές βλάβες που κρύβει το check engine είναι:

Αισθητήρας λ

Γνωστός και ως αισθητήρας οξυγόνου ο οποίο καθορίζει την αναλογία του μίγματος καυσίμου – αέρα και σε αυτόν οφείλονται το πόσο καθαρά θα είναι τα καυσαέρια. Εάν παρουσιάσει βλάβη σταδιακά δημιουργεί βλάβες στο μπουζί και τον καταλύτη.

Καταλυτικός μετατροπέας

Ο καταλύτης έχει μία συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Σε περίπτωση check engine ενδεχομένως χρειάζεται αντικατάσταση ή έχει επηρεαστεί από το λιπαντικό.

Σύστημα ανάφλεξης

Αιτία μπορεί να είναι ένα παλιό μπουζί, ένα φθαρμένο πηνίο ή αντίστοιχα ένα βύσμα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται αντικατάσταση.

Αισθητήρας μέτρησης μάζας αέρα

Ρυθμίζει τον εισερχόμενο αέρα στους θαλάμους καύσης και είναι σημαντικός για την σωστή καύση.

Μπεκ ψεκασμού

Πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία της μηχανής. Στην περίπτωση λανθασμένου ή νοθευμένου καυσίμου χρειάζονται αντικατάσταση.

Συναγερμός

Εάν έγινε πρόσφατα εγκατάσταση του και δεν συνδέθηκε σωστά, τότε χτυπάει ως σφάλμα.

Μπαταρία

Ακόμη και ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να βγάλει σφάλμα, εάν οι πόλοι της μπαταρίας δεν είναι καλά σφιγμένοι.

Διαρροή συστήματος υποπίεσης

Είναι ένα σύστημα που εμπλέκεται με τα φρένα και τις στροφές του κινητήρα. Η λάθος σύνδεση του ή φθορά του αναγνωρίζεται ενεργοποιεί το check engine.

Βαλβίδα ανακυκλοφορίας καυσαερίων

Είναι μία βαλβίδα που επιτρέπει την ανακύκλωση ενός μέρος των καυσαερίων. Εάν χαλάσει αυξάνει ραγδαία την κατανάλωση.

Χαλαρή τάπα καυσίμων

Δεν είναι συχνή αιτία αν και φτιάχνεται χωρίς κόστος άμεσα. Η δυσλειτουργία της ουσιαστικά δεν δημιουργεί την κατάλληλη πίεση.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Εάν οι βαλβολίνες αρχίζουν να χάνονται ή να αλλοιώνονται θα αναγνωριστεί ως πρόβλημα μηχανής.

Θερμοστάτης

Το χαλασμένο μοτέρ του οδηγεί στην παύση ανακύκλωσης ψυκτικού υγρού και στην άνοδο της θερμοκρασίας. Πρόκειται για σοβαρή βλάβη!