φθαρμένα ελαστικά

Ποιο είναι το πρόστιμο για τα φθαρμένα ελαστικά;

Τα φθαρμένα ελαστικά δεν είναι μόνο επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχήματος, αλλά μπορούν να γίνουν και αιτία προστίμου. Χρήσιμες συμβουλές για να το αποφύγεις.

Ίσως δεν το γνώριζες, όμως μία από τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ενός οχήματος είναι να εξασφαλίζει πως τα ελαστικά του βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Μην ξεχνάς πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μέρη του αυτοκινήτου που συχνά τείνουμε να μην το φροντίζουμε ή να το αντικαθιστούμε όταν πρέπει.

Πόσο σημαντική είναι η κατάσταση των ελαστικών;

Πολλά ατυχήματα ευθύνονται σε απώλεια χειρισμού λόγω των φθαρμένων ελαστικών ή λάθος τύπου.

Όπως καταλαβαίνεις αποτελούν βασικά σημεία της σωστής οδικής ασφάλειας και η κατάστασή τους φαίνεται την ώρα που κάνεις ένα απότομο φρενάρισμα σε μία στιγμή ανάγκης.

Ταυτόχρονα όμως τα ελαστικά παίζουν ρόλο και στην κατανάλωση που κάνει το κάθε αυτοκίνητο. Η σωστή πίεση προσφέρει ομαλότερες, πιο άνετες και οικονομικότερες διαδρομές.

Οπότε έχεις πολλούς λόγους να μην τα αγνοείς.

Πότε θεωρείται φθαρμένο ένα ελαστικό;

Υπάρχουν τρεις δείκτες που συνιστούν την αλλαγή των ελαστικών μας.

Ο πρώτος είναι η 3ετία ή 5ετία (ανάλογα τον κατασκευαστή), ακόμη και αν δεν γίνονται πολλά χιλιόμετρα. Ο βασικός λόγος είναι η αποτελεσματικότητα των γομών η οποία χάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λάστιχο να γίνεται σκληρότερο και να γλιστρά πιο εύκολα.

Ο δεύτερος είναι οι διαδρομές και η κατάσταση του δρόμου. Εάν κάνεις πολλά χιλιόμετρα ή οδηγείς σε δρόμους με πολλές λακκούβες, τότε η αλλαγή ενδεχομένως να γίνει συντομότερα.

Ο τρίτος είναι η φθορά των ειδικών ενδείξεων που έχει τοποθετήσει η κάθε εταιρεία στο πέλμα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που το αμελήσεις;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία το ελάχιστο βάθος που πρέπει να έχει ένα ελαστικό είναι τα 1,6 χιλιοστά.

Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει το ελαστικό θεωρείται φθαρμένο και το όχημα σου επικίνδυνο για την πρόκληση ατυχήματος σύμφωνα με το άρθρο 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αυτό σε φέρνει αντιμέτωπο με διοικητικό πρόστιμο 80€.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις είναι να έχεις κάνει αλλαγή. Να θυμάσαι πως ακόμη και μία οικονομική σειρά ελαστικών που τηρεί τα κατασκευαστικά standars της Ε.Ε. είναι πολύ προτιμότερη, από τα ακριβά μεταχειρισμένα ή αναγομωμένα.