Διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο

Ποιος φταίει αν τρακάρεις ένα διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο;

Ένα διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο είναι παράνομο. Στο ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης μαζί του, ποιος έχει την ευθύνη και ποια η παγίδα που πρέπει να αποφύγεις;

Μπορεί να μην είναι τόσο συχνή αιτία, όμως δεν είναι απίθανο όπως στρίβεις να πέσεις πάνω σε ένα διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο και να του προκαλέσεις ζημιά.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείς πως έχεις το νόμο με το μέρος σου, όμως πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;

Αντικανονικό παρκάρισμα

Σύμφωνα με τον ελληνικό Κ.Ο.Κ. το διπλοπαρκάρισμα όπως και το παράνομο παρκάρισμα, δεν αποτελούν συνθήκες υπαιτιότητας για ένα ατύχημα.

Με απλά λόγια ο άλλος οδηγός δε φέρει καμία ευθύνη όσο απρόσεκτα και αν έχει παρκάρει το αυτοκίνητο του, οπότε η υπαιτιότητα βαραίνει αποκλειστικά εσένα.

Τι καλείται να πληρώσει ο άλλος οδηγός;

Η μοναδική επίπτωση που έχει είναι η κλήση για παράνομο παρκάρισμα δηλαδή ένα ποσό από 40€ έως 150€ ανάλογα το που βρίσκεται το όχημα και η βαρύτητα του παραπτώματος, ενώ μπορεί να συνοδευτεί και από κατάσχεση του διπλώματος και των πινακίδων του για 10 ημέρες.

Τι ισχύει για εσένα;

Αν και «θύμα» του άλλου οδηγού, ο νόμος δυστυχώς είναι εναντίον σου.

Έτσι θα πρέπει να αναλάβεις εσύ την υπαιτιότητα και να αποζημιώσεις τον άλλο οδηγό για οποιαδήποτε ζημιά του προκάλεσες.

Φυσικά επειδή αυτό είναι μία νομοθετική αδικία, πολλές ασφαλιστικές έχουν υιοθετήσει την συνθήκη της συνυπαιτιότητας ώστε να δίνονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις και να μην υπάρχουν δικαστικές διαμάχες.

Μήπως τελικά να φύγω;

Αυτή είναι η παγίδα που πρέπει να αποφύγεις.

Η συγκεκριμένη σκέψη αν και περνάει αυτομάτως από πολλούς, δεν είναι η απάντηση σε έναν άδικο νόμο και ο λόγος είναι οι συνέπειες που φέρει η εγκατάλειψη.

Είναι πολύ καλύτερο να πάρεις στο 100% την ευθύνη και να πληρώσει η ασφαλιστική σου τον άλλο οδηγό, από το να βρεθείς κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα.

Η εγκατάλειψη τρακαρισμένου οχήματος διώκεται ποινικά και επιφέρει ποινές φυλάκισης.

 

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου για το συμβάν. Να πάρεις την ευθύνη κάνοντας μία δήλωση και να αφήσεις στοιχεία στον άλλο οδηγό εάν δεν μπορείς να τον βρεις εκείνη τη στιγμή, ώστε να είσαι καλυμμένος για παν ενδεχόμενο.