Φρένα αυτοκινήτου

Πώς επηρεάζει η ακινησία τα φρένα του αυτοκινήτου;

Η ακινησία είναι ο μεγάλος εχθρός των φρένων σε κάθε αυτοκίνητο. Μάθε όσα προκαλεί και απέκτησε κίνητρα για να μην αφήνεις σταθμευμένο για καιρό το όχημα σου.

Τα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται τακτικά. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία μίας κατάστασης «ύπνου», η οποία θα επέτρεπε τη μακράς διαρκείας στάθμευσή του χωρίς προβλήματα. Η ακινησία επιφέρει προβλήματα και στα φρένα, πέρα της μπαταρίας, των ελαστικών και του ρεζερβουάρ.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν το αυτοκίνητό μας είναι για ένα μεγάλο διάστημα ακίνητο αρχίζει και αναπτύσσει σκουριά πάνω στους δίσκους των φρένων.

Αυτό οφείλεται στην υγρασία του περιβάλλοντος ή τις βροχές -οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία διάβρωσης. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο μέρος κατασκευάζεται με χυτό σίδηρο.

Τα φρένα αυτοκαθαρίζονται όσο χρησιμοποιούνται

Η ανάπτυξη της σκουριάς είναι συνεχόμενη, όμως γιατί δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα;

Όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, το κάθε φρενάρισμα ουσιαστικά «καθαρίζει» τον δίσκο από τη σκουριά.

Έτσι όταν η ακινησία διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα ο οδηγός δεν καταλαβαίνει απολύτως καμία διαφορά.

Ακινησία για περισσότερο από μία εβδομάδα

Όταν η σκουριά παραμένει στα φρένα για περισσότερο από μία εβδομάδα -ειδικά τον χειμώνα ή όταν έχει έντονες βροχές- τότε μειώνεται η απόδοση τους.

Μην σε ανησυχεί βέβαια, γιατί πρόκειται για κάτι το οποίο διαρκεί στα πρώτα πατήματα και σταδιακά βελτιώνεται. Το μυστικό είναι να πιέσεις περισσότερες φορές και με μεγαλύτερη ένταση τα φρένα, ώστε να τα επαναφέρεις.

Καθώς γίνεται αυτό θα ακούσεις ένα «τρίξιμο» που προκαλείται από την επαφή με το τακάκι.

Υπάρχουν όμως και σοβαρότερα προβλήματα

Στην περίπτωση που μετά από αρκετές ώρες οδήγησης οι δίσκοι έχουν ακόμη γραμμές σκουριάς πάνω τους, τότε θα πρέπει να προβληματιστείς.

Πρόκειται για ένδειξη πως δεν γίνεται σωστή επαφή με τα τακάκια και καλό θα ήταν να κάνεις μία αλλαγή.

Το χειρότερο σενάριο είναι όταν η σκουριά έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που έχει τρυπήσει το μέταλλο και η ζημιά πλέον έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό μέρος του δίσκου.

Αυτό θα το καταλάβεις από την σκουριά που δεν φεύγει με τίποτα, τον τσιριχτό ήχο και φυσικά την εξαιρετικά μειωμένη απόδοση όσο και αν πατάς τα φρένα.

Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά τα δισκόφρενα έχουν καταστραφεί εντελώς και χρειάζονται αντικατάσταση με νέα.