Νυσταγμένος οδηγός αυτοκινήτου

Πώς να μείνεις ξύπνιος στο τιμόνι

Το να μείνεις ξύπνιος στο τιμόνι δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Η κόπωση και η νύστα μπορεί να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή έναν οδηγό. Να πώς θα την καταπολεμήσεις.

Η κούραση έχει τις ίδιες επιδράσεις με το αλκοόλ κατά την οδήγηση, όμως η διαφορά είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί όπως το τελευταίο.

Καθημερινά εκατομμύρια οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν δρομολόγια με σχεδόν κλειστά βλέφαρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αιτία πολλών ατυχημάτων είναι τα μειωμένα αντανακλαστικά ή ο ύπνος πάνω στο τιμόνι.

Να όλα όσα θα σου φανούν χρήσιμα από ένα πολύωρο ταξίδι μέχρι την απλή μετάβαση στη δουλειά όταν νυστάζεις:

Καφεΐνη

Ο νο1 σύμμαχος του σύγχρονου ανθρώπου για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του. Το μυστικό είναι να καταναλώσεις 1-2 καφέδες ή ένα ενεργειακό ποτό εάν δεν ανέχεσαι τον καφέ, 10 λεπτά πριν την οδήγηση, ώστε να έχει ξεκινήσει η επίδραση. Προσοχή όμως η υπερβολική δοσολογία καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα, κάτι που δεν είναι καλό.

Μικρά γεύματα

Η μεγάλη κατανάλωση τροφής δημιουργεί υπνηλία ειδικά αν γίνει μεσημέρι ή κοντά στα μεσάνυχτα. Όσο και αν πεινάς μην ενδώσεις εάν έχεις μία μεγάλη διαδρομή μπροστά του. Φάε με μέτρο και αρκετή ώρα πριν πιάσεις το τιμόνι. Φυσικά το αλκοόλ δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο γεύμα, μιας και απαγορεύεται!

Ξεκούραση

Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Εάν βιώνεις εύκολα την κόπωση φρόντισε να κοιμηθείς περίπου 8 ώρες ώστε να μείνεις ξύπνιος στο τιμόνι. Ακόμη και αν αντέχεις την αυπνία, απέφυγε την οδήγηση με λιγότερες από 4 ώρες καθώς τα αντανακλαστικά σου είναι μειωμένα.

Μην πιεστείς

Εάν νιώσεις πολύ έντονη την ανάγκη ύπνου μην πιεστείς. Σταμάτησε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο σημείο και κλείσε τα μάτια σου για 10 λεπτά. Είναι το λεγόμενο «power nap» που λειτουργεί σαν restart για τον εγκέφαλο σου.

Δώσε το στον συνοδηγό

Εάν υπάρχει άλλο άτομο που οδηγεί σ’ ένα μεγάλο ταξίδι απλά αλλάξτε θέσεις και ξεκουράσου. Δεν είναι ντροπή να μοιραστείτε τη διαδρομή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε ένα ατύχημα. Εάν δεν είναι οικείος με το όχημα, απλά δώσε του χρόνο και εσύ κλείσε τα μάτια, ώστε να μην έχει άγχος!