Ατύχημα μοτοσικλετιστή

Πώς θα παράσχεις τις πρώτες βοήθειες σε έναν μοτοσικλετιστή;

Οι πρώτες βοήθειες σε έναν μοτοσικλετιστή είναι μία απαραίτητη γνώση που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί. Μάθε πως θα σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου!

Τα δίκυκλα πάντα φέρουν μεγαλύτερο ρίσκο γι’ αυτόν που τα οδηγεί και πολύ συχνά εμπλέκονται σε ατυχήματα, έστω και πολύ μικρά. Η εικόνα ενός μοτοσικλετιστή στον δρόμο είναι δυστυχώς οικεία στους περισσότερους οδηγούς.

Ένας οδηγός ανεξάρτητου οχήματος, πρέπει να γνωρίζει πως παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες σε έναν μοτοσικλετιστή:

Μείνε ψύχραιμος

Το πρώτο πράγμα για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και την αυτοκυριαρχία σου οτιδήποτε και αν έχει συμβεί.

Στην περίπτωση που εμπλέκεσαι στο ατύχημα, ανεξάρτητα της ευθύνης, η εγκατάλειψή του είναι εγκληματική πράξη και οι ποινές βαρύτατες. Οι διαδικασίες για την αποζημίωση θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Δημιούργησε προστατευτική ζώνη

Βγάλε γρήγορα το προειδοποιητικό τρίγωνο από το αυτοκίνητο σου και στήσε το τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά για να προειδοποιηθούν οι άλλοι οδηγοί.

Εάν υπάρχει ένα παραπάνω άτομο καλό θα ήταν να μείνει εκεί για να κάνει σήμα μέχρι να φτάσουν οι Αρχές.

Σβήσε το δίκυκλο

Εάν το όχημα του παραμένει αναμμένο, σβήσε το από τον κεντρικό διακόπτη και βεβαιώσου πως δεν υπάρχει διαρροή βενζίνης η οποία μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Κάλεσε τις Αρχές

Το πρώτο τηλεφώνημα σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι στην Αστυνομία το δεύτερο στο ΕΚΑΒ. Κάλεσε στο 166 ή το 112, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας, ακριβή τοποθεσία, περιγραφή περιστατικού και αριθμό θυμάτων.

Έλεγξε τον μοτοσικλετιστή

Τώρα έφτασε η στιγμή να πλησιάσεις τον άνθρωπο.

Κάνε έλεγχο ανταπόκρισης με το περιβάλλον ρωτώντας τον δυνατά αν είναι καλά. Σε περίπτωση σωματικών υγρών απέφυγε την επαφή μαζί τους.

Μείνε δίπλα του

Είναι σημαντικό να τον παρακολουθείς κάθε στιγμή.

Εάν ο τραυματισμός είναι ελαφρύς και δεν υπάρχει αιμορραγία, προσπάθησε να τον γυρίσεις στο πλάι πολύ προσεκτικά.

Μετακίνηση από το σημείο πρέπει να γίνει μονάχα εάν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Μην του βγάλεις το κράνος

Δεν πρέπει να του αφαιρέσεις το κράνος σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως άνοιξε του τη ζελατίνα για να παίρνει αέρα.

Φρόντισε τις πληγές

Εάν έχεις κουτί πρώτων βοηθειών και δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό, μπορείς να φορέσεις γάντια και να του καθαρίσεις τις πληγές και να τις κλείσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις το online εγχειριδίου του ΕΚΑΒ.