Ρεζέρβα αυτοκινήτου

Πόσα χιλιόμετρα μπορείς να οδηγήσεις με τη ρεζέρβα ανάγκης;

Η ρεζέρβα ανάγκης αντικαθιστά ένα σκασμένο λάστιχο, όμως δεν έχει την ίδια αντοχή. Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να σου βγάλει αλλά και με ποια μέγιστη ταχύτητα;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει ένας εφεδρικός τροχός, γνωστός και ως «ρεζέρβα ανάγκης»,  ο οποίος επιτρέπει στον οδηγό να αντικαταστήσει ένα σκασμένο λάστιχο ή μία στραβωμένη ζάντα και να συνεχίσει το ταξίδι του.

Δεν θα πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε πως ο εφεδρικός τροχός έχει την ίδια αντοχή με ένα κανονικό ελαστικό.

Πόσο αντέχει μία ρεζέρβα;

Θα παρατηρήσεις πως είναι μικρότερη σε μέγεθος και πιο ελαφριά από ένα κανονικό ελαστικό και αυτό σημαίνει μειωμένες αντοχές και αποδώσεις κατά την οδήγηση.

Ο κατασκευαστής έχει υπολογίσει πως μπορεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια για μία απόσταση έως 80 χλμ, όμως σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης μπορείς να κάνεις και λίγα παραπάνω από 100 χλμ.

Όμως από τη στιγμή που θα προβείς σε αντικατάσταση δεν θα πρέπει να ξεπερνάς τα 80 χλμ/ώρα και να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο φρενάρισμα και στις στροφές.

Χρειάζεται συντήρηση

Πολλοί είναι οι οδηγοί που την πατάνε και καταλήγουν με δύο άχρηστους τροχούς σε μία στιγμή ανάγκης.

Ναι, η ρεζέρβα θέλει και αυτή φούσκωμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ελέγχεις μία φορά το μήνα την πίεση του αέρα της. Επιπλέον όταν αλλάζεις ελαστικά λόγω λήξης, καλό είναι να αλλάζεις και τη ρεζέρβα.

Μα δεν έχω ρεζέρβα!

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα -όπως και σε πολλά νέα βενζινοκίνητα μοντέλα- τα τελευταία χρόνια η ρεζέρβα έχει αντικατασταθεί από το «kit επισκευής ελαστικού» για λόγους χώρου και μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης  ή τα ελαστικά run flat.

Ο χώρος της ρεζέρβας έχει χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα και έτσι προσφέρονται οι εναλλακτικές λύσεις.

Kit επισκευής ελαστικού

Πρόκειται για ένα σύστημα που σου επιτρέπει να επισκευάσεις μέσα σε μόλις 10 λεπτά ένα ελαστικό χωρίς την ανάγκη ανύψωσης του οχήματος με γρύλο.

Είναι πολύ πρακτικό, αρκετά οικονομικό, όμως το μειονέκτημα του είναι πως διορθώνει μικρές τρύπες και σκισίματα, οπότε αν η ζημιά είναι μεγάλη πρακτικά χρειάζεσαι οδική βοήθεια.

Run Flat ελαστικά

Είναι ένας νέος τύπος ενισχυμένου ελαστικού που σε περίπτωση ανάγκης επιτρέπει στον οδηγό να βγάλει με άνεση 200-300 χλμ με ταχύτητα έως 80 χλμ/ώρα.

Ο ειδικός σχεδιασμός του έχει μεταλλικές ενισχύσεις στα πλαϊνά σαν ένα εσωτερικό σκελετό. Έτσι όταν χαθεί ο αέρας από ένα τρύπημα μπορεί να συνεχίζει κανονικά την πορεία του χωρίς την ανάγκη αλλαγής.