Πόση ώρα σου παίρνει να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν βασίζεται μονάχα στην οικονομία, αλλά και την αυτονομία του. Τελικά πόση ώρα χρειάζεται λοιπόν για να επαναφορτίσει η μπαταρία του;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

Μπορεί μέχρι στιγμής το όλο marketing για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να περιστρέφεται γύρω από την οικονομία και τις πράσινες μετακινήσεις, όμως σπάνια βλέπουμε στις διαφημίσεις τους τα πραγματικά specs σχετικά με την φόρτιση τους.

Πως γίνεται η φόρτιση;

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αντικαταστήσει το καύσιμο με μπαταρίες. Αυτό σημαίνει πως φορτίζει μέσω φορτιστών και μέσω της κίνησης του.

Πριν μιλήσουμε για την χρήση φορτιστών θα πρέπει να γίνει γνωστό πως πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνολογίες ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να επαναφορτίζουν ένα μέρος της μπαταρίας τους κατά την διαδρομή ή το φρενάρισμα, με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας τους.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως η συγκεκριμένη ενέργεια αρκεί για να γεμίσει η μπαταρίας τους.

Η σημασία της τεχνολογίας

Ο χρόνος για την πλήρη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από τρεις παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το μοντέλο, ο δεύτερος η παλαιότητα των μπαταριών και ο τρίτος η μονάδα που θα χρησιμοποιηθεί.

Σήμερα ένα απλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο 5ετίας όταν συνδεθεί σε μία απλή πρίζα τύπου σούκο χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 ώρες ή και περισσότερο για να πετύχει την πλήρη φόρτιση. Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση η οποία δεν απαιτεί καμία επιπλέον εγκατάσταση, παρά μονάδες ασφαλείας (mode 2).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι οικιακοί φορτιστές, ειδικές συσκευές που παρέχουν ισχυρότερη φόρτιση με διαφορετικού τύπου ρεύματος. Έτσι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που συνδέεται σε έναν οικιακό φορτιστή με σύστημα έλεγχού (mode 3) μπορεί να χρειαστεί από 3,5 – 7 ώρες.

Ταχυφόρτιση

Πολύ γρηγορότερη όμως είναι η φόρτιση που γίνεται σε σταθμούς εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος. Πρόκειται για ειδικές μονάδες που έχουν αναπτυχτεί για να μειώνουν τους χρόνους φόρτισης από 20 έως και 45 λεπτά, ανάλογα φυσικά το μοντέλο, την παλαιότητα του και φυσικά την κατάσταση της μπαταρίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι το μέλλον για την διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ήδη υπάρχει σχεδιασμός η Ε.Ε. να αναπτύξει σταθμούς ανεφοδιασμού κατά μήκος των εθνικών οδών, ώστε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μπορεί κανονικά να ταξιδεύει.