Πόσο-αέρα-χάνεις-από-το-καπάκι-της-βαλβίδας-των-ελαστικών

Πόσο αέρα χάνεις από το καπάκι της βαλβίδας των ελαστικών;

Ίσως θεωρείς ιδιαίτερα ταπεινό το καπάκι της βαλβίδας στα ελαστικά σου, όμως το μέγεθός του ξεγελά το πόσο σημαντικό είναι. Γιατί δεν πρέπει να τα αφαιρείς;

Και ποιος οδηγός δεν έχει χάσει έστω και μία φορά στη ζωή του ένα 4 καπάκια των ελαστικών, όταν πάει να βάλει αέρα; Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι διακριτικά, αλλά και ταυτόχρονα να χάνονται πολύ εύκολα. Όμως σκέψου ξανά το πόσο σημασία τους δίνεις.

Τι προσφέρουν τα καπάκια της βαλβίδας;

Αρχικά όπως πολύ σωστά φαντάζεσαι, είναι προστατευτικά καλύμματα. Προστατεύουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ρύπους, αλάτι, σκόνη και νερό τις βαλβίδες αλλά και το εσωτερικό των ελαστικών μας.

Με αυτόν τον τρόπο τα ελαστικά μας παραμένουν άθικτα σε ένα ευάλωτο τμήμα τους, αλλά και εσωτερικά διατηρούνται πιο φρέσκα. Όταν οι ρύποι εισέλθουν στο εσωτερικό του ελαστικού, τότε αυτό σταδιακά διαβρώνεται από το εσωτερικό και είναι μη αναστρέψιμο.

Η άλλη χρήση τους

Πέρα από την προστασία ενός ευάλωτου μέρους των ελαστικών, λειτουργούν και ως στεγνωτικά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια του αέρα από τα ελαστικά μας.

Ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει κανένα απολύτως καπάκι, παρουσιάζει αυξημένη κατανάλωση στα καύσιμα και χρειάζεται συχνότερη συμπλήρωση αέρα στα ελαστικά. Ο λόγος είναι πως ο αέρας που φεύγει από τα λάστιχα λόγω της κίνησης, των τρανταγμών, αλλά και των κλιματολογικών αλλαγών που δημιουργούν διαστολή και συστολή, είναι περισσότερος.

Γιατί και η ποιότητα μετράει

Εάν θες τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και την καλύτερα φροντίδα δεν αρκούν μονάχα να έχεις κουμπωμένα τα εργοστασιακά καπάκια. Όπως σε κάθε τι στο αυτοκίνητό μας, έτσι κι εδώ υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλαστικά, αλλά και μεταλλικά καπάκια για βαλβίδες.

Τα πλαστικά είναι ιδιαίτερα οικονομικά, όμως με τον καιρό σταδιακά διαβρώνονται λόγω υγρασίας και ήλιου. Από την άλλη πλευρά τα μεταλλικά είναι ακριβότερα, πολύ πιο αξιόπιστα, όμως πολλές φορές γίνονται στόχος και εξαφανίζονται από πιτσιρικάδες που κάνουν συλλογή.

Καλό είναι λοιπόν να έχεις πάντα μία 4άδα επιπλέον -είτε μεταλλικά, είτε πλαστικά- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείς να βιδώσεις ένα όταν χρειαστεί και διαπιστώσεις πως λείπει κάποιο.