Υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια, πως ό,τι συνδέεται με το διαδίκτυο είναι ευάλωτο, έτσι λοιπόν συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet.

Τελικά πόσο ασφαλή είναι τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet

Υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια, πως ό,τι συνδέεται με το διαδίκτυο είναι ευάλωτο, έτσι λοιπόν συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet.

Σήμερα ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα διαφημίζουν την ικανότητα διασύνδεσης εφαρμογών τους με το Internet. Στόχος των κατασκευαστών είναι στο μέλλον κάθε όχημα να έχει εφαρμογές σχετικές με το διαδίκτυο, όμως εδώ είναι που εγείρονται και τα ζητήματα ασφάλειας για τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet.

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας και παροχής λογισμικών, Kaspersky Labs, οι εφαρμογές, που υπάρχουν στα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά. Το παραπάνω συμπέρασμα εξήχθη μέσα από σχετική έρευνα σε εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου οχημάτων από διάφορες εταιρείες.

Έτσι ο κίνδυνος ένα όχημα να «χακαριστεί» όσο περνάνε τα χρόνια θα αυξάνεται. Πολλά αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet σήμερα δεν παρέχουν εφαρμογές χαρτών ή ψυχαγωγίας μόνο, αλλά και συστημάτων ασφαλείας όπως οι κλειδαριές και η ανάφλεξη του κινητήρα.

Με άλλα λόγια, στο μέλλον ο κλέφτης αυτοκινήτων θα είναι ένας χάκερ που θα μπορεί να παίρνει τον έλεγχο του οχήματος μόλις συνδέεται στο διαδίκτυο και να το καθοδηγεί εκεί ακριβώς που θα θέλει χωρίς ο οδηγός να έχει τον έλεγχο του οχήματος, εάν δεν έχει λογισμικό προστασίας.

Και εδώ υπάρχει το ερώτημα του πώς μπορεί να προστατευτεί ο ιδιοκτήτης, αλλά και το κύρος μίας εταιρείας που έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην καινοτομία και τη σχεδίαση ενός αυτοκινήτου που συνδέεται στο Internet.

Έτσι λοιπόν σύντομα θα δούμε να κατακλύζουν την αγορά ειδικές εφαρμογές antivirus αποκλειστικά για αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet, καθώς και ασφαλιστικές καλύψεις που θα απευθύνονται στα λογισμικά συστήματα των αυτοκινήτων μας.

Αν και μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα τέτοια προϊόντα, τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο Internet μπορούν να προστατευτούν μονάχα παραμένοντας συνδεδεμένα σε εφαρμογές που παρέχουν ασφαλή πλοήγηση.

Έτσι, ένας οδηγός θα πρέπει να συνδέει τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας του μονάχα σε αναγνωρισμένους παρόχους και υπηρεσίες περιεχομένου, να κάνει επίσημες αναβαθμίσεις ανάλογα με το λειτουργικό και να μην ανοίγει περίεργα email που μπορεί να περιέχουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Ακόμη το λειτουργικό του αυτοκινήτου που συνδέονται στο Internet θα πρέπει να ελέγχεται συχνά από την εταιρεία και να είναι πάντα ενημερωμένο με τα τελευταία πρωτόκολλα ασφαλείας.