Βενζίνη - Ρεζερβουάρ αυτοκινήτου

Πόσο καιρό αντέχει η βενζίνη στο ρεζερβουάρ;

Η βενζίνη στο ρεζερβουάρ έχει και αυτή χρόνο ζωής. Τα καύσιμα χαλάνε και αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί. Σε πόσους μήνες λοιπόν θα πρέπει να τα καταναλώνεις;

Ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ για την ημερομηνία λήξης των καυσίμων γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ.

Η πανδημία της Covid19 παρόπλισε πολλά οχήματα για μήνες, μιας και η τηλεργασία σε συνδυασμό με το lockdown άλλαξαν τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.  Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες όταν αποφάσισαν να πάρουν ξανά τα αυτοκίνητα τους, κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Έχουν τα καύσιμα διάρκεια ζωής;

Ναι, όπως κάθε αναλώσιμο προϊόν, έτσι η βενζίνη –αλλά και το πετρέλαιο– έχουν διάρκεια ζωής που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Για την ακρίβεια οι ειδικοί επί των καυσίμων, συνιστούν να μην μένουν στο ρεζερβουάρ για πολύ μεγάλο διάστημα.

Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ σε 2-3 μήνες για να προσφέρουν τη μέγιστη απόδοση, ενώ στο εξάμηνο ενδέχεται να έχουν ήδη αλλοιωθεί.

Πέρα του χρόνου επηρεάζονται από κάτι άλλο;

Η εξωτερική θερμοκρασία, οι καιρικές συνθήκες, η υψηλή υγρασία αλλά και η ποσότητα που βρίσκεται εντός του ρεζερβουάρ καθορίζουν τον χρόνο που το καύσιμο θα ξεκινήσει να «χαλάει» και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στο αυτοκίνητο.

Επιπλέον η ποιότητα των καυσίμων και η κατανάλωση που έχει το κάθε πρατήριο σχετίζονται με τον χρόνο ζωής.

Τι προβλήματα μπορεί να δεις;

Η χαμηλή στάθμη καυσίμου μπορεί να προκαλέσει βούλωμα στην αντλία λόγω των ιζημάτων.

Από εκεί και πέρα μερικά άλλα μπορεί να είναι: η διάβρωση του ίδιου το ρεζερβουάρ από το νερό ή τα βακτήρια που υπάρχουν στα ίδια τα καύσιμα, οι αρρυθμίες στο ρελαντί, η μειωμένη απόδοση, οι αυξημένη κατανάλωσή.

Κάποιοι οδηγοί δεν βρίσκουν με τη μία το πρόβλημα, μπορεί να βλέπουν για καιρό αναμμένο το λαμπάκι του κινητήρα (check engine) και να μην μπορούν να δώσουν απάντηση.

Υπάρχει λύση;

Εάν έχεις κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μην το αγνοήσεις, επισκέψου το συνεργείο, ώστε να μην επιδεινωθεί και δημιουργηθεί μόνιμη βλάβη στον κινητήρα.

Από εκεί και πέρα να θυμάσαι πως η ακινησία του αυτοκινήτου είναι το ίδιο επιβλαβής με την απότομη οδήγηση.

Οπότε προσπάθησε να κινείς τουλάχιστον 1 φορά ανά 20 μέρες το όχημα σου ώστε να μην πέφτει η τάση της μπαταρίας, το καύσιμο να μην μένει στάσιμο και όλα τα συστήματα να μην μένουν αδρανοποιημένα.