Πόσο σύντομα θα αντικαταστήσουν οι κάμερες τους εξωτερικούς καθρέφτες ενός αυτοκινήτου;

Πόσο σύντομα θα αντικαταστήσουν οι κάμερες τους εξωτερικούς καθρέφτες ενός αυτοκινήτου;

Φαίνεται πως από το καλάθι των καινοτομιών δεν θα γλυτώσουν ούτε οι εξωτερικοί καθρέφτες των αυτοκινήτων.

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα αυτοκίνητα που έχουν ψηφιακές κάμερες αντί εξωτερικών καθρεφτών. Πρόκειται για τα νέα μοντέλα, Lexus ES και Audi E-Tron, τα οποία δίνουν ως επιπλέον επιλογή αγοράς, την αντικατάσταση των εξωτερικών καθρεφτών με ψηφιακές κάμερες.

Όμως τι χρήση θα είχε μια τέτοια αλλαγή, αλλά και πόσο καλά θα εφαρμοζόταν;

Οι εξωτερικές κάμερες φαίνεται πως προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη χάρη στους ευρυγώνιους φακούς που χρησιμοποιούν, ενώ παράλληλα μπορούν να «στοχεύσουν» σε διαφορετικά σημεία και να δώσουν καλύτερη εικόνα στον οδηγό σε σχέση με τους εξωτερικούς καθρέφτες.

Ένα ακόμα θετικό στην επιλογή τους είναι η μίνιμαλ αισθητική που δίνει μεγαλύτερη σχεδιαστική δυνατότητα στους δημιουργούς. Εκτός όμως από την κομψότητα, οι κάμερες χάρη στη μικρότερη επιφάνεια που χρειάζονται, σε σχέση με τους εξωτερικούς καθρέφτες, αυξάνουν την αεροδυναμική των οχημάτων.

Φαίνεται πως αν και σχετικά νέα τεχνολογία, οι κάμερες αποτελούν ένα δελεαστικό πακέτο που σταδιακά θα δούμε να μπαίνει όλο και περισσότερο στο παιχνίδι της αυτοκίνησης.

Όμως, όπως κάθε νέα τεχνολογία έχει και τα μειονεκτήματά της, έτσι και οι κάμερες. Μέχρι σήμερα, οι εξωτερικοί καθρέφτες αν και έχουν περιορισμένο οπτικό πεδίο παρέχουν τη μέγιστη απόδοση σε κάθε συνθήκη και είναι σχετικά φθηνοί στην αντικατάστασή τους.

Από την άλλη πλευρά οι κάμερες είναι ακριβές, ενώ έχουν όρια απόδοσης.

Ίσως το μεγαλύτερό τους μειονέκτημα αυτή τη στιγμή είναι η ευκρίνεια της οθόνης σε συνθήκες δυνατού φωτισμού, κάτι που οι εξωτερικοί καθρέφτες δεν το έχουν.

Στην Ελλάδα και σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια κατά τους θερινούς μήνες, αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που με δυσκολία θα μπορέσουν να επιλύσουν οι σχεδιαστές πριν δούμε την ολική αντικατάσταση των εξωτερικών καθρεφτών.

Ίσως η λύση βρίσκεται στα πολωτικά φίλτρα, η αντίστοιχη τεχνολογία που υπάρχει στα γυαλιά ηλίου ή σε ειδικούς φακούς που θα «κόβουν» το φως και θα επανασυγχρονίζουν την ευκρίνεια. Αν και φαίνεται πως όλα είναι κοντά, τα νέα συστήματα φίλτρων, θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να φτάσουν και να ξεπεράσουν την απόδοση των εξωτερικών καθρεπτών.