Διακόπτης φλας αυτοκινήτου

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το flash και τι συμβαίνει αν το αγνοήσεις;

Το flash δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ και υπάρχουν πολλοί λόγοι και ένας από αυτούς είναι το πρόστιμο. Μάθε όλα όσα οφείλει να κάνει ένας καλός οδηγός.

Μία απλή διαδρομή αρκεί ώστε να διαπιστώσει κάποιος πως το flash και το alarm δεν είναι δεδομένα για όλους. Πολλά ατυχήματα, ακόμη και με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες έχουν προκληθεί επειδή δεν έγινε ποτέ σωστή χρήση αυτών των δύο φωτεινών ενδείξεων.

Γιατί δεν τα χρησιμοποιούν;

Καθαρά από θέμα αμέλειας. Παρότι βρίσκονται στην άμεση πρόσβαση του οδηγού, χωρίς να χρειαστεί να τα αναζητήσει όταν βρίσκεται σε κίνηση κάποιοι απλά δεν τα χρησιμοποιούν.

Θεωρούν πως είναι «χάσιμο χρόνο» οπότε προβαίνουν στον ελιγμό χωρίς προειδοποίηση. Με τα χρόνια αυτό γίνεται συνήθεια, οπότε ξεχνιέται η χρήση τους και έτσι έχουμε επικίνδυνους οδηγούς.

Δεν είναι όμως λίγες και οι φορές που επαγγελματίες οδηγοί ταξί, λεωφορείων ή ακόμη και φορτηγών αμελούν και ελίσσονται χωρίς προειδοποίηση.

Ποια είναι η χρήση τους;

Το flash ουσιαστικά υποδηλώνει στους άλλους οδηγούς την πρόθεση να μετακινηθεί ένας οδηγός προς μία άλλη κατεύθυνση στον δρόμο. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που στρίβει είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το flash της πλευράς στην οποία θέλει να μεταβεί.

Από την άλλη πλευρά το alarm υποδηλώνει την στάση του οχήματος με σκοπό την αποφυγή του. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, σε σύντομες στάσεις ή όταν βρίσκουμε θέση για παρκάρισμα και θέλουμε να την διεκδικήσουμε.

Τι γίνεται αν χαλάσουν;

Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να λειτουργούν και τα δύο σωστά. Βέβαια στην περίπτωση που χαλάσουν και δεν γίνεται να επισκευαστούν άμεσα, οφείλουν να υποδηλώνουν με το χέρι τους την πρόθεση στριψίματος παρότι σε έναν έλεγχο από την Τροχαία θα πρέπει να βεβαιωθεί πρόστιμο. Αυτό είναι και αντικείμενο εξέτασης για το δίπλωμα οδήγησης.

Και τα πρόστιμα

Στην περίπτωση που δεν γίνεται χρήση του alarm η ποινή είναι μόλις 20€, όμως για τα flash ο νόμος είναι πολύ αυστηρότερος και προβλέπει κλήση ύψους 80€! Ναι είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί μπορεί να προκληθεί πολύ εύκολα ατύχημα.

Τώρα στην περίπτωση που απουσιάζουν ή δεν λειτουργούν τα flash, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 150€.