Γνωρίστε την πρώτη εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα

Γνωρίστε την πρώτη εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα

Καθώς η τεχνολογία του 3D printing γίνεται όλο και δημοφιλέστερη, μία γερμανική εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή της πρώτης εκτυπωμένης μοτοσυκλέτας στον κόσμο.

Αυτή η πρωτότυπη ιδέα υλοποιήθηκε από την εταιρεία BigRep η οποία αποτελεί ηγέτιδα στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της τεχνογνωσίας γύρω από αυτό το πεδίο.

Έτσι η πρώτη εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα, η “NERA” δεν φτιάχτηκε κομμάτι-κομμάτι όπως οι άλλες μηχανές, αλλά εκτυπώθηκε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Τα μόνα μέρη της εκτυπωμένης μοτοσυκλέτας που δεν ακολούθησαν την ίδια παραγωγική διαδικασία, καθώς υπάρχουν ακόμη περιορισμοί είναι το μοτέρ, το ηλεκτρικό κύκλωμα και οι μπαταρίες.

Η εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα, που έχει έναν εξαιρετικά αεροδυναμικό και φουτουριστικό σχεδιασμό, συνδυάζει μία επιπλέον καινοτόμα τεχνολογία, αυτή της ηλεκτροκίνησης καθιστώντας την ένα όχημα κυριολεκτικά από το μέλλον.

Το ενδιαφέρον για τη NERA, την πρώτη εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα στον κόσμο, είναι πως έχει μη – πνευματικούς τροχούς, ενώ όλο το ηλεκτρονικό της κύκλωμα και οι αισθητήρες της έχουν σχεδιαστεί και ενσωματωθεί στα δομικά τμήματα από τα οποία αποτελείται δίνοντας μία διαφορετική διάσταση στην αντίληψη σχεδιασμού. Οι μηχανικοί που την εμπνεύστηκαν κατάφεραν να φτιάξουν μία «ζωντανή» εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα που πλέον «νιώθει» και αντιλαμβάνεται με τα συστήματά της τον κόσμο γύρω της.

Η παραπάνω κατασκευαστική λογική εάν υιοθετηθεί, θα δημιουργήσει «έξυπνα» οχήματα, όπως η εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα, που θα παρέχουν άλλη διάσταση στην οδηγική εμπειρία.

Αν και δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μη εκτυπωμένα μέρη, δηλαδή το μοτέρ, τις μπαταρίες αλλά και τον χρόνο φόρτισης που θα χρειάζεται, το αποτέλεσμα μιας εκτυπωμένης μοτοσυκλέτας είναι εντυπωσιακό.

Το μοντέλο είναι πειραματικό και δεν θα προχωρήσει σε στάδιο παραγωγής. Σκοπός της εταιρείας ήταν να δείξει πως οι εκτυπωμένες μοτοσυκλέτες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να αλλάξουν τα δεδομένα στην αυτοκίνηση και τη μηχανοκίνηση.

Τέλος, η τρισδιάστατη εκτύπωση ως παραγωγική διαδικασία μπορεί να προσφέρει πολύ ελαφριά οχήματα. Η εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα χάρη στα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σώμα της, συνδυάζει την τάση των νέων μηχανών (ΕΔΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ), να είναι ελαφριές, αξιόπιστες, γερές και με περισσότερη τεχνολογία από ποτέ.

Στο μέλλον είναι σίγουρο πως θα δούμε περισσότερες προσπάθειες και ελπίζουμε πως σύντομα θα είναι διαθέσιμες στο κοινό εκτυπωμένες μοτοσυκλέτες που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Άλλωστε η αρχή έγινε και μάλιστα το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό.