Πως αντιμετωπίζουμε την υπερθέρμανση του κινητήρα;

Πως αντιμετωπίζουμε την υπερθέρμανση του κινητήρα;

Η υπερθέρμανση του κινητήρα είναι μπορεί να έχει πολλά αίτια, όμως το σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσεις όταν συμβεί.

Όταν οδηγούμε θα πρέπει να κοιτάζουμε όλα τα όργανα του οχήματος μας και ιδιαίτερα το θερμόμετρο του κινητήρα, ώστε να ξέρουμε πως όλα είναι εντάξει. Εάν αυτός ο δείκτης αρχίσει και ανεβαίνει απότομα και πλησιάζει στο κόκκινο, τότε αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του κινητήρα.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε υπερθέρμανση του κινητήρα:

Σταματάμε το όχημα

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να σταματήσουμε το όχημα πριν ξεκινήσει να βγάζει καπνούς. Πολλά αυτοκίνητα έχουν προειδοποιητικές ενδείξεις στο ταμπλό για την υπερθέρμανση του κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε μία στάση και σβήνουμε τη μηχανή για να ελέγξουμε τα πρόβλημα.

Πιθανές αιτίες

Όπως είπαμε η υπερθέρμανση του κινητήρα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μερικές από αυτές είναι χαμηλής στάθμης ψυκτικού υγρού, προβληματικό βεντιλατέρ, διαρροής στο κύκλωμα ψύξης ή προβληματική αντλία νερού. Ακόμα υπερθέρμανση του κινητήρα παρατηρείται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε μεγάλο μποτιλιάρισμα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Προσπαθούμε να σκεφτούμε αρχικά τι μπορεί απ’ όλα να φταίει.

Περιμένουμε

Όποια και να είναι η αιτία υπερθέρμανσης του κινητήρα οφείλουμε να περιμένουμε, ώστε να κρυώσει η μηχανή. Εάν υπάρχει καπνός μην ανοίξετε το καπό μέχρι να φύγει, αλλιώς ανοίξτε το ώστε να διαφύγει η θερμοκρασία. Να θυμάστε, πως ο κινητήρας για να κρυώσει χρειάζεται μεταξύ μισής και μίας ώρας ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία.

Κάντε τον απαραίτητο έλεγχο

Κοιτάξτε κάτω από το όχημα για διαρροή ψυκτικού υγρού και μετά τη μία ώρα αναμονής, ελέγξτε τη στάθμη του νερού στον κινητήρα. Προσέξτε μην ανοίξετε ποτέ το καπάκι με ζεστή μηχανή, καθώς το νερό θα βγει με πίεση προς τα έξω και θα σας κάψει. Συμπληρώστε με απιονισμένο νερό εάν χρειάζεται.

Καλέστε οδική βοήθεια

Εάν ξεκινήσατε πάλι το όχημα και αντιμετωπίσατε εκ νέου υπερθέρμανση του κινητήρα, τότε σταματήστε και καλέστε την οδική βοήθεια, ώστε να σας μεταφέρει σε κάποιο συνεργείο για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά. Αυτός είναι και ένας λόγος που η οδική βοήθεια αποτελεί τόσο σημαντική κάλυψη σε κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου. Να θυμάστε η υπερθέρμανση του κινητήρα δεν είναι μόνο ένα θερινό πρόβλημα, αλλά μπορεί να την αντιμετωπίσετε κάθε στιγμή.