οικολογικές βαφές αυτοκινήτων

Πώς οι βαφές των αυτοκινήτων πρόκειται σύντομα να γίνουν οικολογικές;

Οι νέες βαφές αυτοκινήτων πρόκειται να συνδέονται με την βιωσιμότητα. Η νέα πρακτική στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρόκειται να φέρει οικολογικά χρώματα.

Όπως όλοι φανταζόμαστε οι βαφές των αυτοκινήτων έχουν αλλάξει πολλές φορές τρόπο παραγωγής. Σήμερα πολλές χρησιμοποιούν ρινίσματα μετάλλων, ενώ έχουν βάση το αργό πετρέλαιο και διάφορες άλλες χημικές ουσίες.

Η BMW Group σε μία προσπάθεια της να γίνει πιο πράσινη, ανακάλυψε πως μπορεί να δημιουργήσει ματ χρώματα από βιομάζα.

Η νέα πρώτη ύλη

Τα βιολογικά απόβλητα και τα απόβλητα από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων μπορούν να αξιοποιηθούν ως βάση για τις νέες βαφές.

Σύμφωνα με τον Τεχνικό Σύλλογο Ελέγχου της Γερμανίας TÜV, η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου από προϊόντα βιομάζας μέχρι το 2030 μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 15.000 τόνους CO2.

Τα πλεονεκτήματα

Οι νέες οικολογικές βαφές, που ήδη έχει ξεκινήσει να παράγει η BASF, έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, έναντι αυτών με πετρέλαιο. Αρχικά μειώνουν τις ανάγκες για ορυκτά καύσιμα με άμεση συνέπεια τη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως δεν αλλάζει τίποτα στις ανάγκες που έχει η κάθε εταιρεία, καθώς τα νέα χρώματα είναι σταθερά και συμπεριφέρονται το ίδιο με τα παλιά.

Τέλος η όλη διαδικασία παραγωγής είναι βιώσιμη και ήδη επιφέρει μείωση του CO2 κατά τη σύνθεσή τους, κατά 40%!

Η Ευρώπη πρώτη αγορά

Η BMW Group αξιοποίησε τα νέα οικολογικά χρώματα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια της.

Εκτός αυτού, οι μονάδες παραγωγής στη Λειψία και το Ρόσλιν, έχουν επιτεύξει να παράγουν και προϊόντα αντιδιαβρωτικής προστασίας με βιώσιμο τρόπο.

Ο Joachim Post, υπεύθυνος προμηθειών της BMW δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις:

«Μειώνοντας τη χρήση ορυκτών πρώτων υλών διατηρούμε τους φυσικούς πόρους και μειώνουμε τις εκπομπές CO2 . Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, προωθούμε καινοτομίες βιωσιμότητας στο δίκτυο προμηθευτών μας. Οι καινοτόμες βαφές, λοιπόν, τις οποίες αποτελούν ανανεώσιμες πρώτες ύλες είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες;

Είναι θέμα χρόνου, ώστε οι νέες αυτές βαφές να μονοπωλήσουν στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και να παραχθούν νέες φόρμουλες με αντίστοιχη βιώσιμη μεθοδολογία. Όλες οι εταιρείες εδώ και χρόνια κάνουν άλματα, ώστε να μειώνουν το αποτύπωμα τους, να παράγουν οχήματα με οικολογικότερους τρόπους και φυσικά να μειώνουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.