Αλλαγές με το 5G στην ασφάλεια αυτοκινήτου

Πως το 5G Internet θα επηρεάσει την ασφάλεια αυτοκινήτου

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την έλευση του 5G, δηλαδή τα 5ης γενιάς ασύρματα συστήματα διαδικτύου, όμως γνωρίζατε πως θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Πολλά αυτοκίνητα σήμερα, στην εποχή του 4G, ήδη συνδέονται από μόνα τους στο διαδίκτυο, για να κάνουν αναβαθμίσεις στο λειτουργικό τους και να υποστηρίζουν υπηρεσίες σχετικές με το GPS και τη ψυχαγωγία.

To 5G όμως πρόκειται για την μεγαλύτερη επανάσταση που πρόκειται να δούμε στην αυτοκίνηση και στον κλάδο της ασφάλειας αυτοκινήτων. Αιτία θα αποτελέσει η αυξημένη ταχύτητα, οι νέες δυνατότητες και το Internet of Things, δηλαδή η διασύνδεση όλων των συσκευών στο διαδίκτυο και η αλληλεπίδραση τους.

Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τι επίδραση θα έχουν τελικά όλα αυτά στο κόστος διαμόρφωσης των ασφαλειών αυτοκινήτου.

Οι πιο «δυσοίωνοι» αναλυτές θεωρούν πως τα εξελεγμένα ηλεκτρονικά συστήματα στα οχήματα και το εξαιρετικά μεγάλο κόστος τους, θα αυξήσει τις τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου, καθώς οι επισκευές τους είναι πολύ ακριβότερες.

Πρόκειται για μία αλήθεια που δεν σχετίζεται μονάχα όμως μόνο με το ίδιο το διαδίκτυο, αλλά καθαρά με τις επιλογές των κατασκευαστών. Ήδη σήμερα το service μετά από ένα ατύχημα ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με ένα μοντέλο παλαιότερης γενιάς, λόγω των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Οι ίδιοι εκτιμούν επιπλέον πως εάν δεν βρεθεί λύση ως προς την ασφάλεια αυτοκινήτου για τα λειτουργικά συστήματα, το τελικό κόστος θα το επωμιστούν οι ίδιοι οι οδηγοί.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί ειδικοί, θεωρούν πως παρά το αυξημένο κόστος στο service που πρέπει να προβλέπει η κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου στην τελική της τιμή, τα νέα συστήματα και το G5 θα συμβάλουν στην μείωση του ίδιου του ασφάλιστρου.

Αυτό θα συμβεί αρχικά γιατί τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και τεχνολογίες που θα αποτρέπουν τα ατυχήματα. Έτσι η μείωση του ρίσκου θα οδηγήσει και σε μείωση των ασφαλίστρων, όπως ήδη έχει συμβεί στον κλάδο των εναέριων μετακινήσεων, όπου τα ατυχήματα είναι ελάχιστα.

Ένας ακόμα λόγος θα είναι η δημιουργία προφίλ των οδηγών και τα εξαιρετικά εξατομικευμένα συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου, που θα προσφέρουν με βάση τις επιδόσεις, τις επιλογές στην οδήγηση και τους δείκτες κινδύνου του κάθε οδηγού.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως οι καλοί και προσεκτικοί οδηγοί θα επιβραβεύονται επιπλέον με μειώσεις στο τελικό κόστος, ενώ οι ριψοκίνδυνοι οδηγοί θα αναγκάζονται είτε να αλλάζουν στυλ οδήγησης, είτε να πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα.

Σε κάθε περίπτωση το 5G πρόκειται να αποτελέσει κυρίαρχο ρόλο στην ασφάλεια αυτοκινήτου σε πολλά επίπεδα.