ρομπο-ταξί

Ρομπο-ταξί: Εσύ θα έμπαινες;

Το πρώτο ρομπο-ταξί φαίνεται πως θα είναι κοντά μας πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύουμε. Ο Elon Musk , ο ιδιόρρυθμος διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε πως το πρώτο αυτόνομο όχημα που θα λειτουργήσει ως ρομπο-ταξί θα ξεκινήσει τις διαδρομές του σε κάποιες αμερικάνικες πόλεις μέχρι το τέλος του 2020.

Όσοι γνωρίζουν τον Musk, ξέρουν την εμμονή του για τα φουτουριστικά project και το πάθος του για τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Tesla είναι έτοιμη να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του πλήρως αυτόνομου ρομπο-ταξί για οποιονδήποτε δρόμο, ενώ το επόμενο βήμα είναι μέσα στα δύο επόμενα χρόνια η εταιρεία του να κυκλοφορήσει το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι ή πεντάλ.

Τα ρομπο-ταξί θα αποτελέσουν αναμφίβολα μία τεράστια επανάσταση στον κλάδο των μετακινήσεων. Όπως όμως κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτή θα έχει αρκετές δυσκολίες μέχρι τη φάση της πλήρους ενσωμάτωσης της και την υπερπήδηση των εμποδίων που θα εμφανιστούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Tesla μέχρι στιγμής έχουν δώσει άσχημα δείγματα μιας και εμπλέκονται σε ατυχήματα.

Το ερώτημα είναι, αν οι απλοί άνθρωποι θα εμπιστευτούν ένα ρομπο-ταξί. Από τη μία πλευρά φαίνεται πολύ ονειρικό και άνετο να μετακινείσαι εντελώς μόνος σου, εκεί ακριβώς που θες στη στιγμή με την βέλτιστη διαδρομή. Όμως τι γίνεται στις δύσκολες περιπτώσεις ή την εμφάνιση κάποιου σφάλματος στο λογισμικό του ρομπο-ταξί;

Όπως και αν το κάνουμε, ο άνθρωπος μέχρι στιγμής είναι ο ικανότερος στην λήψη αποφάσεων και σίγουρα ένας έμπειρος επαγγελματίας οδηγός γνωρίζει τον τρόπο όχι μόνο να αποφύγει ένα ενδεχόμενο ατύχημα, αλλά και να κάνει ευχάριστη την κάθε διαδρομή.

Τα ρομπο-ταξί σίγουρα πέρα από το ζήτημα της εμπιστοσύνης θα εγείρουν και ζητήματα στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου θα πρέπει να συμπεριληφθούν νέες καλύψεις από τα αυτόνομα οχήματα.

Μέχρι στιγμής όλα αυτά απασχολούν τους αναλυτές και τους επενδυτές, ενώ στον απλό κόσμο φαίνονται βγαλμένα από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα τα ρομπο-ταξί θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε πολλούς κλάδους που θα εμφανιστούν σταδιακά.

Εσύ τελικά θα τα εμπιστευτείς;