Ρουλεμάν αυτοκινήτου: Μήπως ήρθε η ώρα να προσέχεις τις λεπτομέρειες;

Το ρουλεμάν αυτοκινήτου είναι ένα εξάρτημα το οποίο σχετίζεται με το γνωστό «βουητό» κατά την πορεία. Μάθε τι κάνει ακριβώς και πότε χρειάζεται αλλαγή.

Πόσες φορές έχεις ακούσει ένα αυτοκίνητο να παράγει περίεργους ήχους κατά την εκκίνηση ή την πορεία του; Διάφοροι παράγοντες μπορεί να είναι υπαίτιοι, όμως πολλές φορές αυτό που φταίει είναι το ρουλεμάν αυτοκινήτου.

Τι είναι;

Το ρουλεμάν αυτοκινήτου είναι ένα εξάρτημα στους περιστρεφόμενους άξονες που επιτρέπουν την περιστροφή τους, καθώς μειώνουν τις τριβές ανακουφίζοντας από τα έντονα φορτία και εξασφαλίζοντας καλή κίνηση.

Όπως καταλαβαίνεις πρόκειται για μία μηχανική λεπτομέρεια που όμως κάνει μεγάλη διαφορά στην κίνηση και παίζει σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου.

Πότε φθείρεται;

Όπως καταλαβαίνεις το ρουλεμάν αυτοκινήτου καταπονείται και χρειάζεται κάποια στιγμή αλλαγή.

Ο χρόνος ζωής του εξαρτάται κατά βάση από τον τρόπο οδήγησης, την ποιότητα του δρόμου και πολλούς άλλους παράγοντες.

Για να καταλάβεις πως το ρουλεμάν αυτοκινήτου χρειάζεται αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσεις σε ένα ήσυχο μέρος με ταχύτητα 70 – 90 km/h και με ανοιχτά παράθυρα.

Εάν διαπιστώσεις ένα συνεχόμενο βουητό ή κάποιον άλλον ήχο σημαίνει πως το ρουλεμάν αυτοκινήτου είναι κουρασμένο και χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση.

Πόσο κοινό είναι;

Πολλά μεταχειρισμένα οχήματα έχουν φθαρμένα ρουλεμάν αυτοκινήτου και πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους δεν το γνωρίζουν.

Ένα πρόκειται να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κάνε το τεστ για να δεις την κατάσταση των ρουλεμάν του.

Εάν θεωρείς πως υπάρχει πρόβλημα συζήτησε το με τον μηχανικό σου. Καλό θα ήταν πριν αγοράσεις το συγκεκριμένο όχημα να αντικατασταθεί, ώστε να μην υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα.

Στην περίπτωση που το εντοπίσεις στο δικό σου όχημα φρόντισε να το αλλάξεις και μαζί με την αλλαγή ρουλεμάν αυτοκινήτου να συντηρήσεις και διάφορα άλλα μέρη εάν είναι και αυτά κοντά στην αντικατάσταση, όπως το σασμάν ή τους μπιλιοφόρους , ώστε να γίνει μία φορά η εργασία.

Γιατί πρέπει να το κάνω;

Όπως καταλαβαίνεις το όχημα σου δεν είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με φθαρμένα εξαρτήματα. Το ρουλεμάν αυτοκινήτου, αν και φαινομενικά είναι λεπτομέρεια, παίζει σημαντικό ρόλο.

Εάν θες λοιπόν την μέγιστη ασφάλεια και μελλοντικά να μην δεις μεγαλύτερες ζημιές, μην αγνοείς τον χρόνο αντικατάστασης.