συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

Safe driving, για να μην ρισκάρεις σε κάθε διαδρομή σου

Η ασφαλής οδήγηση (safe driving) είναι μια σειρά από μικρά καθημερινά πράγματα που μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα. Το safe driving μπορεί να το κάνει ο καθένας χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη εμπειρία, αρκεί να είναι προσεκτικός και να γνωρίζει πως πρέπει να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις.

1. Δεν οδηγούμε ποτέ κουρασμένοι

Στο safe driving οι ικανότητες μας είναι αυτό που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Η κούραση είναι μια κατάσταση που απαιτεί να αφήσουμε το τιμόνι καθώς τα μειωμένα αντανακλαστικά ή η υπνηλία μπορούν να αποβούν μοιραία. Πριν οδηγήσουμε πάντα φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι.

2. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ

Ποτέ δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είμαστε ικανοί για οδήγηση. Ακόμη, το κεφάλαιο διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας. Φροντίζουμε πάντα να είμαστε ενυδατωμένοι ώστε σώμα και πνεύμα να είναι σε άριστη κατάσταση. Ακόμα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ροφημάτων με υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης και ζάχαρης καθώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και ενδέχεται να γίνουμε επιθετικοί οδηγοί, κάτι που θα δούμε και παρακάτω είναι ενάντια σε όλη τη φιλοσοφία του safe driving.

3. Οδηγείστε αμυντικά

Η «αμυντική οδήγηση» είναι επί της ουσίας ο πυρήνας του safe driving.  Αποφύγετε τις προσπεράσεις, τους παρακινδυνευμένους ελιγμούς, τις υψηλές ταχύτητες και τις απότομες στροφές. Ακόμη μην περιμένετε από τους άλλους πολλά. Σε περίπτωση που δείτε σημάδια ενός κακού οδηγού προσπαθήστε να απομακρυνθείτε, είτε αφήνοντας τον να κάνει προσπέραση, είτε αλλάζοντας λωρίδα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης μαζί του.

4. Να γνωρίζετε πάντα τις καιρικές συνθήκες

Ο διαφορετικός καιρός απαιτεί και διαφορετική οδήγηση. Για παράδειγμα σε περίπτωση βροχής, πέρα από τις αποστάσεις και τις χαμηλές ταχύτητες δεν πρέπει ποτέ να έχουμε ανοιχτά τα μεγάλα φώτα του οχήματος καθώς η αντανάκλαση με τις σταγόνες της βροχής μειώνουν δραματικά το οπτικό μας πεδίο. Έτσι να είστε ενημερωμένοι πάντα για τον καιρό αλλά και την κατάσταση των δρόμων.

5. Safe driving και βουνό

Οι ορεινές περιοχές απαιτούν μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με την οδήγηση στην πόλη. Έτσι και το safe driving απαιτεί, να έχουμε πάντα ρεζέρβα και γρύλο καθώς θραύσματα πετρών μπορεί να τρυπήσουν τα λάστιχα. Να οδηγούμε πάντα με μειωμένη ταχύτητα και με ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές, όπου θα πρέπει να χαμηλώνουμε τη μουσική, καθώς τα μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά ή πούλμαν κορνάρουν πριν στρίψουν για να προειδοποιήσουν τους οδηγούς.