μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης

Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα;

Ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα είναι γεγονός και πρόκειται να λύσει τις ανάγκες πολλών οδηγών. Που βρίσκεται και πότε πρόκειται να ξεκινήσει;

Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης φαίνεται πως πετυχαίνει και στη χώρα μας.

Βασική όμως προϋπόθεση είναι να υπάρξουν και οι κατάλληλες υποδομές, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να φορτίζουν άμεσα τις μπαταρίες των οχημάτων τους.

Σήμερα βρίσκουμε διάσπαρτα μονάδες φόρτισης, όμως σύντομα ανοίγει και επίσημα ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα.

Το στρατηγικό σημείο

Για την επιλογή ενός τέτοιου εγχειρήματος έπεσαν πολλές ιδέες, όμως φαίνεται πως αυτή που επικράτησε για πολλούς λόγους ήταν ο σταθμός Σείριος στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα περνούν από εκεί ή σταματούν για στάσεις. Έτσι από τα τέλη Ιουνίου οι οδηγοί υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, θα έχουν την ευκαιρία να αναπληρώνουν την ενέργεια των μπαταριών τους σε πολύ μικρά διαστήματα.

Πόσοι θα είναι οι φορτιστές;

Με τις εργασίες να προχωρούν πολύ γρήγορα, ο νέος σταθμός φόρτισης θα διαθέτει τέσσερις ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) όπου ο καθένας θα φορτίζει ταυτόχρονα 2 οχήματα.

Η φόρτιση θα γίνεται σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους καθώς η κάθε μονάδα θα έχει ισχύ τα 100 Kw.

Με «πράσινη» ενέργεια

Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως η Νέα Οδός που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το έργο, προέβλεψε η ενέργεια να είναι «πράσινη».

Αυτό σημαίνει πως οι οδηγοί θα φορτίζουν τις μπαταρίες τους από ηλιακή ενέργεια η οποία έχει συλλεχθεί μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελς που θα βρίσκονται στο στέγαστρο με ισχύ τα 500 kWp. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενός μεγάλου ποσοστού ενέργειας.

Συμπληρωματικά ποσοστά ενέργειας θα προέρχονται και από άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ στο μέλλον προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

Η Tesla στην Αταλάντη

Μαζί με το παραπάνω έργο, η Tesla προχωρά στην διεύρυνση του δικτύου ταχυφορτιστών εγκαθιστώντας νέες μονάδες στα ΣΕΑ Αταλάντης, όπως και επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Οι φορτιστές της Tesla θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του φετινού καλοκαιριού, ενώ θα έχουν συνολική ισχύ 250 kW. Με αυτό τον τρόπο, θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα πολλοί οδηγοί και θα διευκολυνθούν τα οδικά ταξίδια σε μία εποχή με τον τουρισμό στα υψηλότερα επίπεδά του.