Σχολικός τροχονόμος

Σχολικός τροχονόμος: Μπορεί να σου ρίξει πρόστιμο; 

Ο σχολικός τροχονόμος είναι ένας θεσμός που υπάρχει πάνω από 25 χρόνια στην χώρα μας. Ποια είναι η πραγματική ισχύ του και τι μπορεί να επιφέρει η αγνόηση του;

Η οδική ασφάλεια των μαθητών δεν είναι δεδομένη. Έχουμε δει πολλές φορές στην επικαιρότητα ατυχήματα με θύματα παιδιά τα οποία πήγαιναν ή γυρνούσαν από το σχολείο τους.

Τι είναι ο σχολικός τροχονόμος;

Θεσπίστηκε από την Πολιτεία ως λύση στο ζήτημα της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών και των γονέων.

Πρόκειται για εθελοντές δηλαδή γονείς, κηδεμόνες ή εργαζόμενους της σχολικής μονάδας που αιτούνται στη διεύθυνση του σχολείου, περνούν από αξιολόγηση και υποχρεωτική εκπαίδευση από την εκάστοτε Τροχαία.

Αφού ολοκληρώσουν αυτό το στάδιο αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους.

Τι κάνει ένας σχολικός τροχονόμος;

Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των μαθητών και των γονέων κατά τις σχολικές ώρες. Έχει τη δυνατότητα να σταματάει αυτοκίνητα και να δίνει πρόσβαση στους πεζούς.

Πώς θα τον αναγνωρίσεις;

Βρίσκεται συνήθως σε διαβάσεις -πότε σε διασταυρώσεις- φοράει ειδικό ανακλαστικό γιλέκο το οποίο αναγράφει την ιδιότητα του και είναι εφοδιασμένος με μία μεγάλη πινακίδα STOP με την οποία ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Έχει αποτέλεσμα;

Ναι και θεωρείται ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μέτρο. Στα σημεία που έχει τοποθετηθεί έχουν εξαλειφθεί τα τροχαία με θύματα παιδιά και ενηλίκους. Πολλοί καθώς είναι εθελοντές απολαμβάνουν τον σεβασμό της τοπικής κοινότητας.

Μπορεί να ρίξει και πρόστιμα;

Για τον νόμο ένας σχολικός τροχονόμος είναι ομόλογος με έναν κανονικό στο σημείο που είναι τοποθετημένος. Αυτό σημαίνει πως οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του, ενώ η ανυπακοή επιφέρει κυρώσεις.

Ο σχολικός τροχονόμος δεν μπορεί να κόψει ο ίδιος πρόστιμο.

Ποινές ανυπακοής

Έχει όμως τη δυνατότητα ελέγχου του οδηγού.

Πιο συγκεκριμένα εάν σου ζητηθούν τα στοιχεία κυκλοφορίας, οφείλεις να τα επιδείξεις εναλλακτικά  αντιμετωπίζεις ποινή φυλάκισης ενός 1 και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα από το δικαστήριο και όχι το ίδιο το όργανο.

Ακόμη εάν συμπεριφερθείς απρεπώς, χρησιμοποιήσεις υβριστικό λόγο, παρεμποδίζεις το έργο ή την κυκλοφορία τότε αντιμετωπίζεις ανάλογες ποινές. Ο νόμος δεν είναι καθόλου ελαστικός λοιπόν, οπότε φρόντισε να δείξεις σεβασμό και να ακολουθήσεις όλα όσα σου ζητήσει ένας σχολικός τροχονόμος!