Χειμερινή συντήρηση αυτοκινήτου

Συμβουλές για τη χειμερινή συντήρηση του αυτοκινήτου σου

Μερικές συμβουλές που χρειάζεται να ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου για να αντιμετωπίσει το κρύο.

Κάποιοι μπορεί να αγαπούν τον χειμώνα, όμως στην περίπτωση του αυτοκινήτου το κρύο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σωστή συντήρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που θα χρειαστείς τις παρακάτω συμβουλές για να είσαι σίγουρος πως το αυτοκίνητο σου βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα!

Δες λοιπόν τις συμβουλές μας:

Σωστή στάθμη αντιψυκτικού

Είναι η πρώτη συμβουλή που πρέπει να δίνεται σε κάθε έναν οδηγό. Λανθασμένα αρκετοί οδηγοί γεμίζουν όλο το ρεζερβουάρ του αντιψυκτικού. Η σωστή στάθμη είναι ανάμεσα στις ενδείξεις min και max καθώς η κάθε μηχανή έχει διαφορετικές ανάγκες. Το αντιψυκτικό θα πρέπει να ανανεώνεται ή να συμπληρώνεται κάθε χρόνο.

Κατάσταση ελαστικών

Εάν έχεις ελαστικά τεσσάρων εποχών έλεγξε την ημερομηνία και την κατάσταση τους. Είναι μία συμβουλή που πρέπει να την θυμάσαι κάθε χειμώνα καθώς το κρύο και το νερό μπορούν να αποβούν αιτίες να χάσεις τον έλεγχο του οχήματος σου σε κάποια στροφή. Στην περίπτωση που έχεις διαφορετικά ελαστικά για το καλοκαίρι και τον χειμώνα δεν χρειάζεσαι συμβουλές, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μόλις πιάσουν τα κρύα.

Άλλαξε υαλοκαθαριστήρες

Είναι κάτι που οι περισσότεροι το ξεχνάμε, όμως η σωστή συμβουλή είναι η αλλαγή υαλοκαθαριστήρων ανά 30.000 χιλιόμετρα ή μετά το καλοκαίρι. Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα στον ήλιο και τη ζέστη εξαρτήματα. Άλλη μία συμβουλή, όταν η θερμοκρασία είναι κοντά στους 0 βαθμός Κελσίου ή χιονίζει, φρόντισε να τους σηκώνεις, γιατί εάν παγώσουν και πας να τους χρησιμοποιήσεις θα καταστραφούν.

Απέφυγε τις απότομες εναλλαγές ταχύτητας

Παρά την οδηγία των κατασκευαστών για μη προθέρμανση κάποιων σύγχρονων αυτοκινήτων, θα πρέπει να ξέρεις πως αυτό προϋποθέτει ομαλές και απαλές κινήσεις. Είναι μία συμβουλή που δεν γράφεται στα εγχειρίδια των κατασκευαστών κάποιες φορές, όμως είναι πολύ σημαντική. Μέχρι να ανεβεί στα φυσιολογικά επίπεδα η θερμοκρασία της μηχανής θα πρέπει να οδηγείς ήρεμα και με σχετικά χαμηλή ταχύτητα ώστε να μην υπάρξει βλάβη στο εσωτερικό της.

Φίλτρα καμπίνας

Μία συμβουλή για καθαρό αέρα είναι να κάνεις έναν έλεγχο στα φίλτρα αέρα της καμπίνας. Εάν δεις πως είναι «κουρασμένα» τότε άλλαξε τα άμεσα, γιατί στην πρώτη χρήση του ζεστού αέρα θα νιώσεις δυσφορία. Είναι σημαντικό να οδηγείς σε μία καθαρή και ευχάριστη καμπίνα, όχι μόνο για την υγεία σου, αλλά και για τη διάθεση σου.