συντήρηση αυτοκινήτου

Τα 6 μυστικά για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα

Η συντήρηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα κρύβει πολλά μυστικά και τώρα είσαι έτοιμος να μάθεις.

Το κρύο δεν θέλει μόνο χοντρά ρούχα, αλλά και σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου ώστε να μην δημιουργηθούν βλάβες στον κινητήρα.

Δες λοιπόν τα «μυστικά» για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα.

1. Αντιψυκτικό υγρό

Το πρώτο tip για τη συντήρηση του αυτοκινήτου στις κρύες περιόδους είναι η χρήση αντιψυκτικού υγρού. Πρόκειται για κάτι που αρκετοί οδηγοί το ξεχνούν, όμως η ανανέωση και η συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν βλάβες στον κινητήρα του αυτοκινήτου.

2. Φροντίδα υαλοκαθαριστήρων

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένα από τα μέρη του αυτοκινήτου που κινδυνεύουν από το πολύ κρύο. Στο πλαίσιο συντήρησης του αυτοκινήτου, θα πρέπει να σηκώνετε τους υαλοκαθαριστήρες όταν χιονίζει ή επικρατεί πολύ κρύο, ώστε να μην κολλήσουν στο παρμπρίζ και φθαρούν.

3. Φροντίδα μπαταρίας

Η συντήρηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην μπαταρία. Λόγω κρύου οι μπαταρίες καταπονούνται πολύ περισσότερο και είναι πιθανό να πέσει η τάση και η απόδοση τους. Καθαρίστε την τακτικά, ελέγξτε τα καλώδια της και αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου στο πολύ κρύο. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε με ειδικό καλώδιο για να μπορέσετε να κάνετε επανεκκίνηση σε περίπτωση που μείνετε από μπαταρία.

4. Ελαστικά

Το όχημα σας θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα ελαστικά για το κρύο. Εάν έχετε ελαστικά «τεσσάρων εποχών», αντί χειμερινών, φροντίστε την πίεση τους και ελέγξτε την κατάσταση τους για τυχόν φθορές στις γόμες τους. Εάν χρειάζονται αλλαγή μην περιμένετε το καλοκαίρι, αλλά επιταχύνετε την καθώς η ολισθηρότητα από τις βροχές και τα χιόνια τον χειμώνα απαιτεί «καλά κρατήματα».

5. Σύστημα θέρμανσης και φίλτρων

Καθώς ολοκληρώνετε τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας για τον χειμώνα, μην ξεχάσετε να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στο σύστημα θέρμανσης και τα φίλτρα καμπίνας. Εάν ένα από τα δύο έχει πρόβλημα τότε η θέρμανση δεν θα είναι αποδοτική και ενδέχεται να έχετε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

6. Φώτα

Σημαντικό μέρος της συντήρησης του αυτοκινήτου τον χειμώνα είναι τα φώτα. Φροντίστε όλες οι λυχνίες να λειτουργούν κανονικά, να μην είναι θαμπά τα πλαστικά καλύμματα, αλλά και να ρυθμίσετε στη σωστή σκάλα τα φώτα σας, ώστε να μην τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς.