Οδικό ταξίδι

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ ως οδηγός!

Ένας νέος οδηγός κινδυνεύει να κάνει κάποια πρακτικά λάθη που για τους έμπειρους θεωρούνται αυτονόητα απαγορευτικά. Μάθε ποια είναι αυτά και απέφυγε τα.

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τον καθένα. Ένας άπειρος οδηγός μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους τους οποίους δημιουργεί αποκλειστικά ο ίδιος, λόγω της άγνοιας του για τον χειρισμό συγκεκριμένων καταστάσεων.

Ανεξαρτήτως της ηλικίας και της εμπειρίας σου δες ποια είναι τα πιο συχνά λάθη ενός οδηγού:

Πάτημα φρένου και γκαζιού σε αυτόματο

Ο οδηγός που έχει μάθε ένα αυτόματο αυτοκίνητο, γνωρίζει πως ποτέ δεν πρέπει να πατήσει ταυτόχρονα γκάζι και φρένο. Ο λόγος είναι πως θα χαθεί ο έλεγχος του οχήματος και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά εν κινήσει. Έτσι θα πρέπει να δίνεται ένας μικρός χρόνος απελευθέρωσης του γκαζιού  πριν πατήσει κάποιος το φρένο. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα αυτόματο δεν οδηγείται με δύο πόδια, αλλά με ένα.

Άνοιγμα μηχανής κατά την υπερθέρμανση

Όταν το αυτοκίνητο σταματήσει από υπερθέρμανση το καλύτερο που έχει να κάνει ένας οδηγός είναι να το αφήσει να κρυώσει φυσικά. Εάν ανοίξει το καπό για τη μηχανή καλό θα ήταν να μην ακουμπήσει τίποτα καθώς κινδυνεύει να καεί. Επιπλέον είναι απαγορευτικό να ανοίξει οποιοδήποτε δοχείο με υγρό πριν κρυώσει η μηχανή καθώς δεν γνωρίζει σε τι θερμοκρασία βρίσκεται το περιεχόμενο και πως μπορεί να αντιδράσει.

Οδήγηση χωρίς έγγραφα οχήματος

Τα έγγραφα του οχήματος, δηλαδή η άδεια κυκλοφορίας, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ και το συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου καλό θα ήταν να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο που να είναι στο ίδιο σημείο. Αρκετοί οδηγοί για να είναι καλυμμένοι τοποθετούν και το δίπλωμα τους στον ίδιο φάκελο. Ένας αστυνομικός έλεγχος που θα διαπιστώσει πως δεν έχεις κάτι από τα παραπάνω κατά την κυκλοφορία σου θα οδηγήσει σε πρόστιμο.

Οδήγηση χωρίς πινακίδες

Στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από το όχημα σου, είτε λόγω ποινικών κυρώσεων, είτε λόγω αρπαγής από κάποιον συνεπάγεται και ακινητοποίηση. Ένας οδηγός που οδηγεί όχημα χωρίς πινακίδες είναι πρακτικά παράνομος και άρα σίγουρα θα αναγκαστεί να σταματήσει για έλεγχο και επικύρωση προστίμου. Στην περίπτωση που σου έχουν κλέψει τις πινακίδες τηλεφώνησε στις αρχές για οδηγίες και καταγγελία του περιστατικού.