Μηχανή αυτοκινήτου

Τελικά γνωρίζετε τι “κρύβεται” κάτω από το παρμπρίζ;

Έχεις σκεφτεί τι υπάρχει κάτω από το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου; Εάν όχι, έφτασε η στιγμή να γνωρίσεις καλύτερα την ανατομία του πολυαγαπημένου σου οχήματος!

Το αυτοκίνητο σου είναι το αποτέλεσμα πολλών αυτόνομων μηχανισμών που συνδέονται μεταξύ τους και προσφέρει ο καθένας μία ξεχωριστή και πολύ σημαντική λειτουργεία.

Η καρδιά του αυτοκινήτου σου βρίσκεται κάτω από το παρμπρίζ, εκεί που χτυπά ασταμάτητα και σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις με ασφάλεια την κάθε σου μετακίνηση.

Έφτασε η στιγμή να εξερευνήσεις τα μυστικά που κρύβονται κάτω από το παρμπρίζ και να μάθεις περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του οχήματος σου:

Μηχανή

Το πρώτο πράγμα που βρίσκεται κάτω από το παρμπρίζ είναι ο κινητήρας. Εκεί γίνεται η παραγωγή ισχύς η οποία είναι αυτή που κάνει το όχημα σου να κινείται. Είναι ένα σημαντικό μέρος το οποίο χρειάζεται φροντίδα.

Ψυγείο αυτοκινήτου

Λίγο πιο δίπλα από τη μηχανή υπάρχει το ψυγείο. Πρόκειται για το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας που φροντίζει πως ο κινητήρας σου δεν θα υπερθερμανθεί. Είναι και αυτό κάτω από το παρμπρίζ.

Τιμόνι

Το τιμόνι αποτελείται από ένα ολόκληρο σύστημα χειρισμού το οποίο είναι και αυτό κάτω από το παρμπρίζ. Πολλές φορές είναι συνδεδεμένο με πολλά κυκλώματα τα οποία προσφέρουν επιπλέον λειτουργείες.

Εγκέφαλος

Το αυτοκίνητο είναι το μόνο που έχει καρδιά και εγκέφαλο τόσο κοντά μεταξύ τους. Πρόκειται για μία πλακέτα που είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργείες που γίνονται στο όχημα σου. Από την εκκίνηση μέχρι τον υπολογισμό των χιλιομέτρων.

Σύστημα ψυχαγωγίας

Η κεντρική κονσόλα του ηχοσυστήματος βρίσκεται και αυτή κάτω από το παρμπρίζ. Εκεί καλώδια και κυκλώματα συνεργάζονται αρμονικά μαζί με τη μονάδα αναπαραγωγής, για να φέρουν τα αγαπημένα σου κομμάτια στα ηχεία που βρίσκονται περιμετρικά στο όχημα.

Αερόσακοι

Βρίσκονται και κάτω από το παρμπρίζ. Ανάλογα το πακέτο και τον αριθμό τους είναι τοποθετημένοι σε διάφορα μέρη. Πρακτικά όμως υπάρχουν πάντα μπροστά για να προστατέψουν τον οδηγό και τον συνοδηγό σε περίπτωση ατυχήματος.

Κλιματισμός

Το σύστημα του κλιματισμού βρίσκεται και αυτό εκεί. Οι αεραγωγοί, τα φίλτρα και όλος ο μηχανισμός παραγωγής κρύου και ζεστού αέρα είναι τοποθετημένα κάτω από το παρμπρίζ.