ασφάλεια αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Τι ασφάλεια αυτοκινήτου επιλέγει ο Έλληνας οδηγός;

Το Insurance Market, το μεγαλύτερο site παροχής direct ασφαλειών στην Ελλάδα δημοσίευσε μερικά στοιχεία από τις επιλογές των Ελλήνων οδηγών στα πακέτα ασφάλειας αυτοκινήτου που επιλέγουν.

Με βάση τα δεδομένα του Insurance Market, το 71,9% των καταναλωτών του, επιλέγει το βασικό πακέτο, το 23,7% επιλέγει ασφάλεια πυρός κλοπής και μόλις το 4,6% συνάπτει ένα μεικτό συμβόλαιο.

Ας αναλύσουμε τώρα λίγο τα παραπάνω δεδομένα.

Όπως φαίνεται, το βασικό πακέτο αποτελεί τη δημοφιλέστερη ασφάλεια αυτοκινήτου για τους Έλληνες οδηγούς, καθώς είναι η «αναγκαία επιλογή». Έτσι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δώσει την επιλογή να εντάξει κάποιος και παραπάνω καλύψεις όπως θραύση κρυστάλλων και οδική βοήθεια, ώστε να δημιουργήσει μία αρκετά πλούσια ασφάλεια που όμως δεν αυξάνει το κόστος της.

Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει με βάση το καταναλωτικό συμφέρον.

Από την άλλη πλευρά τα δύο πιο «πλούσια» πακέτα, αυτό της ασφάλειας αυτοκινήτου πυρός – κλοπής και η μικτή κατέχουν μικρότερο μερίδιο αγοράς όχι μόνο λόγω του κόστους, αλλά και λόγω του ειδικού καταναλωτικού τους κοινού που θέλει κάτι premium.

Σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς θεωρεί πως στην περιουσία του δεν χωρούν εκπτώσεις και έτσι επιλέγει να είναι καλυμμένος σε κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και αν το κόστος είναι αυξημένο η ασφάλεια πυρός – κλοπής αυτοκινήτου εξασφαλίζει πως ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί για το όχημα ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο.

Από την άλλη πλευρά το 4,6% των οδηγών επιλέγει να συνάψει μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, ένα αρκετά ειδικό ασφαλιστικό προϊόν αν σκεφτεί κανείς πως οι εταιρείες το παρέχουν σε αυτοκίνητα που είναι περίπου έως 8 ετών.

Το συγκεκριμένο ποσοστό δείχνει χαμηλό για 3 λογούς:

Ο πρώτος είναι η οικονομική κρίση που οδήγησε ένα μεγάλο κοινό στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν περάσει τα 8 έτη. Ο δεύτερος η επιλογή των εταιρειών να θέτουν τους περιορισμούς τους για παραχώρηση δικαιώματος αγοράς μικτής ασφάλειας από 7 έως 10 χρόνια αναλόγως την πολιτική τους. Και ο τρίτος, το ειδικό κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά για το όχημά του και δεν το αντιμετωπίζει ως κάτι φθαρτό.

Αν και η μικτή ασφάλεια είναι φαινομενικά για σχολαστικούς οδηγούς με σχετικά καινούργια οχήματα που δεν θέλουν να πληρώνουν κάθε φορά για τις γρατζουνιές, στην πραγματικότητα έχει υποτιμηθεί από το καταναλωτικό κοινό, καθώς αποτελεί σε βάθος χρόνου την οικονομικότερη ασφάλεια αυτοκινήτου με όσα προσφέρει.