ΛΕΑ

Τι είναι η ΛΕΑ και γιατί δεν πρέπει να την κλείνουμε ποτέ

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) δεν είναι μια επιπλέον λωρίδα για πορεία ή ακόμα χειρότερα στάθμευση, αλλά ένας χώρος για έκτακτες μετακινήσεις.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που συναντούν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα είναι η κίνηση στη ΛΕΑ, καθώς τα παρεμποδίζουν από το να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους και αυτό έχει ως συνέπεια αρκετές φορές να κινδυνέψουν άθελα μας ανθρώπινες ζωές.

Η ΛΕΑ είναι η λωρίδα που βρίσκεται δεξιά του δρόμου και διαχωρίζεται με συνεχή διαγράμμιση αντί διακεκομμένης και σκοπός της σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ είναι να κινούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης, συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου. Η παραβίαση της ΛΕΑ επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδας και άδειας οδήγησης ακόμα και στην περίπτωση εισόδου μόνο για προσπέραση.

Στη ΛΕΑ μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, περιπολικά ή οχήματα του αυτοκινητόδρομου.

Τα δεδομένα έχουν δείξει πως 1 στα 10 ατυχήματα είναι συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα στη ΛΕΑ.

Φυσικά, επειδή σε κάθε διαδρομή υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σταματήσουμε άμεσα, στην περίπτωση που στα δεξιά μας βρίσκεται κομμάτι της ΛΕΑ, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα μονάχα εάν το όχημα μας έχει πάθει βλάβη, υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή έχει γίνει υπόδειξη από την Τροχαία:

  1. Πριν μπούμε στη ΛΕΑ ανάβουμε τα αλάρμ και μπαίνουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή όσο πιο δεξιά γίνεται και σταματάμε πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες δεξιά.
  2. Βγαίνουμε από το όχημα μας και φροντίζουμε αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να αποβιβαστούν μόνο από τις δεξιές πόρτες και να βρεθούν πίσω από τη μεταλλική μπάρα ασφαλείας.
  3. Δεν επιχειρούμε για κανένα λόγο να βρεθούμε μπροστά στο όχημα για οποιαδήποτε απόπειρα επισκευής του οχήματος μας.
  4. Καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να δοθεί ενημέρωση στα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ.
  5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε από το όχημα παραμένετε μέσα σε αυτό πάντα δεμένοι με τη ζώνη ασφαλείας.

Χρήση της  ΛΕΑ δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση εάν χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να πάμε τουαλέτα ή να ξεκουραστούμε καθώς δεν αποτελούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.