Θερμοστάτης αυτοκινήτου

Τι είναι ο θερμοστάτης αυτοκινήτου;

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου είναι ένα στοιχείο το οποίο ελέγχει τα επίπεδα θέρμανσης της μηχανής και προειδοποιεί εάν αυτά ανεβούν απότομα και γίνουν επικίνδυνα.

«Ανέβασε θερμοκρασία», «άσε τη μηχανή να ζεσταθεί», «θέλει λίγο χρόνο ακόμα γιατί είναι παγωμένο». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ατάκες οι οποίες ουσιαστικά αναφέρονται στον θερμοστάτη αυτοκινήτου και τις ενδείξεις του.

Τι είναι ακριβώς;

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου, όπως λέει και το όνομα του είναι ένας όργανο μέτρησης της θερμοκρασίας το οποίο διασφαλίζει πως ο κινητήρας του οχήματος λειτουργεί στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Πρόκειται για μία βαλβίδα που αντιδρά αναλόγως τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και προστατεύει από την υπερθέρμανση.

Αποτελείται από δύο κύκλους, έναν μικρό και έναν μεγάλο. Στον μικρό ρέει το ψυκτικό υγρό.

Πώς λειτουργεί ακριβώς;

Όταν ο κινητήρας αρχίσει να υπερθερμαίνεται, ο θερμοστάτης αυτοκινήτου ενεργοποιείται και φέρνει ψύξη από το ψυγείο του αυτοκινήτου, ώστε να σταματήσει την αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον όταν εντοπίζει πως η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τότε απενεργοποιείται, ώστε να γίνει ομαλά η καύση.

Αυτό γίνεται με την ροή του ψυκτικού υλικού από τον μικρό στον μεγάλο κύκλο κατά περίπτωση.

Παρά τις μηχανικές διαφοροποιήσεις του κάθε κατασκευαστή, ο θερμοστάτης αυτοκινήτου λειτουργεί πάντα με τις ίδιες αρχές.

Γεωγραφία και θερμοστάτες

Ως όργανα, οι θερμοστάτες αυτοκινήτου έχουν διαφορετικά σημεία ενεργοποίησης. Για παράδειγμα σε ένα ζεστό κλίμα θα πρέπει να τοποθετείται θερμοστάτης που λειτουργεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς το περιβάλλον δεν επιτρέπει την εξωτερική επίδραση, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του οχήματος, όπως θα γινόταν σε μία βόρεια χώρα.

Έτσι οι θερμοστάτες αυτοκινήτου είναι ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού ενός οχήματος και της αγοράς στην οποία απευθύνεται. Δεν είναι τυχαίο πως οχήματα που απευθύνονται στις βόρειες χώρες, ανεβάζουν πολύ ευκολότερα θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Οπότε εάν αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο όχημα, θα ήταν καλό να κάνει αντικατάσταση με έναν θερμοστάτη αυτοκινήτου που είναι ιδανικός για το μεσογειακό κλίμα.

Γιατί τελικά είναι σημαντικός;

Όπως είδες ο θερμοστάτης αυτοκινήτου προστατεύει τον κινητήρα σου. Εάν χαλάσει ή δεν είναι κατάλληλος, η συνεχόμενη υπερθέρμανση μπορεί να επιφέρει μελλοντικά διάφορα προβλήματα ή να καταστρέψει κάποια άλλα στοιχεία.

Εάν παρατηρείς πως το όχημα σου υπερθερμαίνεται συχνά, κάνε μία επίσκεψη στο συνεργείο γιατί μπορεί να είναι πρόβλημα ή του θερμομέτρου ή του θερμοστάτη.