Τι είναι τα έξυπνα φανάρια και πως θα κάνουν την ζωή μας ασφαλέστερη

Τα έξυπνα φανάρια είναι next big thing με το οποίο θα πρέπει να εξοικειωθούν οι Έλληνες οδηγοί. Είναι ο τρόπος να έχουμε ασφαλέστερη οδήγηση ή κάτι παραπάνω;

Σε κάθε στατιστική η Ελλάδα έρχεται από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα ατυχήματα. Ο λόγος είναι η επιθετική κουλτούρα μας ως οδηγοί, η οδήγηση με αλκοόλ και η χαλαρότητα που μας διέπει στο θέμα του κόκκινου φαναριού.

Κατά περιόδους έχουν υπάρξει μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία μίας ασφαλέστερης οδηγικής κουλτούρας, όμως όταν οι έλεγχοι χαλαρώνουν τα δεδομένα επιστρέφουν πίσω.

Το νέο μεγάλο στοίχημα που επιχειρεί ο κρατικός μηχανισμός είναι η είσοδος των έξυπνων φαναριών σε πιλοτική φάση στην Αθήνα.

Τι είναι τα έξυπνα φανάρια;

Πρόκειται για σηματοδότες κυκλοφορίας τελευταίας γενιάς οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με τα πληροφοριακά συστήματα και θα αυτοματοποιήσουν τον εντοπισμό των παραβατών σε πρώτη φάση.

Η λειτουργία τους είναι κανονικά η ρύθμιση της κυκλοφορίας, όμως αυτό που τα κάνει «έξυπνα» φανάρια, είναι η ενσωματωμένη κάμερα η οποία θα πιάνει στη στιγμή κάθε έναν που παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη.

Οι φωτογραφίες από τον αριθμό κυκλοφορίας του θα αποστέλλονται απευθείας στον επιχειρησιακό θάλαμο στην ΓΑΔΑ και ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα μέχρι ο οδηγός να παραλάβει στο σπίτι του την κλήση.

Ποια είναι η ποινή;

Τα έξυπνα φανάρια εξασφαλίζουν πως ο παραβάτης θα χρεωθεί με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 μέρες ή αφαίρεση πινακίδας για 20 μέρες για όσους έχουν ετήσιο σταθερό εισόδημα έως 50.000.

Όσοι είναι από 50.001 έως 100.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 1.400 ευρώ και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.001 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν 2.100 ευρώ.

Επιπλέον εάν γίνει 3η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη μέσα σε διάστημα 5 ετών ο οδηγός χάνει εφόρου ζωής την άδεια οδήγησης του.

Το μεγάλο στοίχημα;

Τα έξυπνα φανάρια θα αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα για το αν θα πετύχει η παρακίνηση των οδηγών να είναι πιο προσεκτικοί.

Σε πρώτη φάση, τα έξυπνα φανάρια θα μπουν πιλοτικά σε διάφορα σημεία της Αθήνας και θα αυτοματοποιήσουν μία διαδικασία που μέχρι σήμερα αναλάμβανε η Αστυνομία.

Το πείραμα θα πετύχει αν οι οδηγοί ενσωματώσουν στη λογική τους πως ο ερυθρός σηματοδότης δεν πρέπει να παραβιάζεται σε καμία περίπτωση. Αυτό που μένει είναι να δούμε τα πρώτα στοιχεία από τις νέες αυτοματοποιημένες κλήσεις που θα εκδίδουν τα έξυπνα φανάρια.