Τι είναι το πηνίο ανάφλεξης;

Το πηνίο ανάφλεξης είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ώστε να πάρει μπροστά το αυτοκίνητο σου. Γνώρισε τη λειτουργεία του και μάθε πότε χρειάζεται αλλαγή.

Ένα αυτοκίνητο έχει εξαρτήματα που πιθανότητα δεν θα ακούσεις πολλές φορές στη ζωή σου, όμως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του.

Ένα από αυτά είναι το πηνίο ανάφλεξης, που είναι γνωστό και ως πολλαπλασιαστής.

Τι είναι;

Το πηνίο ανάφλεξης είναι ουσιαστικά εξαρτήματα του συστήματος ανάφλεξης τα οποία προσφέρουν την υψηλής τάσης ενέργεια, υπό τη μορφή σπινθήρα, στο μπουζί ώστε να εκκινήσουν τον κινητήρα.

Όπως καταλαβαίνεις ο ρόλος του είναι καθοριστικός και χρησιμοποιείς το πηνίο ανάφλεξης κάθε φορά που βάζεις μπροστά το αυτοκίνητο σου.

Ως πολλαπλασιαστές έχουν διάφορα περιβλήματα από μέταλλο και μονωτικό υλικό ώστε να αυξάνουν την ισχύ σαν μετασχηματιστές και να την αναμεταδίδουν την ενέργεια στο υπόλοιπο σύστημα εκκίνησης του οχήματος σου.

Πότε αλλάζουν;

Υπάρχουν διάφορα πηνία ανάφλεξης, ανάλογα το σύστημα του αυτοκινήτου όπως αυτά χωρίς διανομέα και αυτά με διανομέα.

Δεν χρειάζεται να τα γνωρίζεις εσύ, ένας μηχανικός αυτοκινήτου μπορεί να κάνει την ιδανική επιλογή για το όχημα σου.

Τεχνικά τα πηνία ανάφλεξης είναι αρκετά ανθεκτικά και αντέχουν για πολλές χρήσεις, όμως το «πρόβλημα στον πολλαπλασιαστή» είναι κάτι που ακούς συχνά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει η σχετική αντικατάσταση τους.

Αν και δεν υπάρχει ένας ορισμένος χρόνος, θα καταλάβεις πως πρέπει να γίνει αλλαγή στο πηνίο ανάφλεξης.

Η φθορά προκαλείται από την χρήση ως φυσική φθορά, ελαττώματα στα καλώδια και τους περιβαλλοντικούς ρύπους που επιταχύνουν τη φθορά.

Είναι σημαντική ζημιά;

Ναι γιατί το πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην μπορείς να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο σου.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως το πηνίο ανάφλεξης είναι κάτι που θέλει πολύ χρόνο και μεγάλη εμπειρία για να αντικατασταθεί.

Ένας μηχανικός μπορεί να βρει το κατάλληλο μοντέλο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και να το τοποθετήσει εύκολα και γρήγορα, ώστε το όχημα σου να είναι ξανά έτοιμο.

Όπως βλέπεις το πηνίο ανάφλεξης είναι ένα καθοριστικό εξάρτημα όλων των οχημάτων, το οποίο όμως μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα και εύκολα με το σχετικό κόστος, ανάλογα τον τύπο ανταλλακτικού που επιλέγεις.

Εάν λοιπόν νιώσεις πως κάτι δεν πάει καλά στην εκκίνηση του αυτοκινήτου σου, κάνε μία επίσκεψη στο συνεργείο για να ελέγξεις το πηνίο ανάφλεξης!