Κεραυνός κατά την οδήγηση αυτοκινήτου

Τι γίνεται αν πέσει κεραυνός στο αυτοκίνητό μας;

Το να πέσει κεραυνός στο αυτοκίνητό μας δεν είναι καθόλου απίθανο. Πόσο επικίνδυνο είναι την ώρα που οδηγούμε και τι επιπτώσεις ενδέχεται να έχει μελλοντικά;

Οι έντονες κακοκαιρίες συχνά συνοδεύονται και από πτώσεις κεραυνών. Εντός των κατοικημένων περιοχών δεν αποτελούν τόσο σημαντικό κίνδυνο λόγω των αλεξικέραυνων.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου το αυτοκίνητό μας βρίσκεται σε έναν ανοιχτό δρόμο και είναι η μόνη μεταλλική διαφυγή ενός κεραυνού;

Ένα κινούμενο αλεξικέραυνο

Το μέταλλο λειτουργεί ως αγωγός του ηλεκτρισμού. Όταν λοιπόν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε μία περιοχή στην οποία δεν υπάρχουν ψηλότερα άλλες μεταλλικές επιφάνειες, τότε αυτό ενδέχεται να ελκύσει έναν κεραυνό.

Ο σχεδιασμός του όμως προστατεύει τους επιβάτες λόγω των ιδιοτήτων του ηλεκτρισμού. Καλό θα είναι όμως αν γίνει εν κινήσει να σταματήσεις άμεσα για να εκτιμήσεις τις ζημιές.

Το «Κλουβί Φαραντέι»

Η πτώση ενός κεραυνού δημιουργεί τάση η οποία είναι ικανή να σκοτώσει έναν άνθρωπο, όμως όταν αυτό συμβεί εντός του αυτοκινήτου δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο «Κλουβί Φαραντέι».

Πρόκειται ουσιαστικά για μεταλλικές επιφάνειες που δημιουργούν έναν προστατευμένο χώρο εντός και οδηγούν τον ηλεκτρισμό να διαφεύγει προς τη γη.

Έτσι οι επιβάτες είναι προστατευμένοι, αλλά όχι όσοι είναι κοντά σε αυτό το αυτοκίνητο, καθώς ενδέχεται να εξοστρακιστεί και να τραυματίσει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σχετικά κοντά.

Τι παθαίνει το αυτοκίνητο;

Η ηλεκτρική τάση διαπερνά όλο το όχημα και σημαίνει πως προκαλούνται ζημιές. Στο σημείο που πέφτει ο κεραυνός καταστρέφεται το βερνίκι και η βαφή.

Η αισθητική ζημιά όμως ίσως είναι το λιγότερο που θα πρέπει να απασχολεί τον ιδιοκτήτη.

Ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι ό,τι χειρότερο για τα ηλεκτρονικά μέρη. Έτσι μετά το χτύπημα του κεραυνού διάφορες λειτουργίες του οχήματος και μέρη, μπορεί να αποσυντονιστούν ή να καταστραφούν εντελώς.

Για παράδειγμα το ραδιόφωνο, η μπαταρία, ο εγκέφαλος είναι μερικά από αυτά που ενδέχεται να «ψηθούν» από το ηλεκτρικό φορτίο που δέχτηκαν.

Σε καλύπτει η ασφάλεια σου;

Ναι και είναι μέρος της ασφάλειας πυρός σε αντίθεση με άλλες καλύψεις. Για να είσαι σίγουρος τι συμπεριλαμβάνεται στις ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν από κεραυνό, δες την πολιτική της κάθε εταιρείας και φυσικά το ύψος των αποζημιώσεων. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει λύση και για το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο!