Τι ισχύει τελικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου και τους υποψήφιους οδηγούς;

Τι ισχύει τελικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου και τους υποψήφιους οδηγούς;

Η νέα διαδικασία διπλώματος απαιτεί από τους υποψήφιους οδηγούς να κατέχουν ασφάλεια αυτοκινήτου στο εκπαιδευτικό όχημα, όμως αυτό είναι εφικτό και τελικά υπάρχει λύση;

Φαίνεται πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έφερε ο νόμος Ν 4599/2019 φτάνει προς το τέλος του, με μία ερμηνεία που έδωσαν τα στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να οδηγούν όχημα με ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Αυτό τεχνικά είναι ανέφικτο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα αλλά είναι και ανούσιο να δημιουργήσουν ασφάλειες αυτοκινήτου ουσιαστικά για μερικές ημέρες που θα καλύπτουν τον υποψήφιο από την πρακτική εξάσκηση έως και την εξέταση του.

Από την πλευρά τους οι σχολές οδήγησης, είναι υποχρεωμένες πάντα να παρέχουν εκπαιδευτικά οχήματα με ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου που ισχύει όμως μονάχα στην περίπτωση που βρίσκεται ο εκπαιδευτής εντός τους.

Ο νέος νόμος Ν 4599/2019 ήθελε οι υποψήφιοι οδηγοί να προσκομίζουν πριν την εξέταση τους ειδική ασφάλεια αυτοκινήτου που τους κάλυπτε καθ’ όλη την διάρκεια εκμάθησης και της εξέτασης. Τυπικά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν είχαν ενεργό δίπλωμα, ώστε οι ασφαλιστικές να προχωρήσουν στη δημιουργία ασφάλειας αυτοκινήτου γι’ αυτούς.

Η λύση δόθηκε μέσω της ερμηνείας του νόμου στελεχών του Υπουργείου μεταφορών, όπου δέχτηκαν πως η ασφάλεια αυτοκινήτου θα εκδίδεται προς το εκπαιδευτικό όχημα και όχι τον υποψήφιο, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλίσιμος βάση του Δικαίου της ασφαλιστικής αγοράς από τη στιγμή που δεν έχει ενεργό δίπλωμα.

Πάραυτα, το υπουργείο από την πλευρά του διευκρίνισε πως για τη μείωση του ρίσκου ατυχήματος, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε προστατευμένες περιοχές από την τροχαία, οι οποίες θα απομονώνονται έως τη λήξη της διαδικασίας.

Φαίνεται πως το θέμα έχει φτάσει σταδιακά προς το τέλος του, καθώς έχει ξεπεραστεί το νομικό κόλλημα, γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας αυτοκινήτου για τα εκπαιδευτικά οχήματα. Η αλλαγή στην ερμηνεία του νόμου αποτελεί καθοριστική και ουσιαστικά φέρνει σε ισχύ τον παλιότερο νόμο σχετικά με την ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου για τα εκπαιδευτικά οχήματα και «προστατεύει» τον υποψήφιο οδηγό από την μετακύληση του κόστους ασφάλισης σε αυτούς για ένα όχημα που ουσιαστικά δανείζονται και ήδη πληρώνουν στις σχολές εκπαίδευσης.