Εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο

Τι κάνεις ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο;

Ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να ανακυκλωθεί. Μάθε τώρα πως θα κάνεις τη διαδικασία διαχείρισης του βήμα-βήμα.

Τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα αποτελούν ένα τυπικό θέαμα, όμως και μία εστία ρύπανσης. Κάποιοι οδηγοί στο παρελθόν, απλά άφησαν κάπου στην πόλη ή στη φύση το παλιό τους αυτοκίνητο, χωρίς να ενδιαφέρονται τι θα απογίνει.

Η συγκεκριμένη πρακτική πέρα από αντιοικονομική είναι και παράνομη.

Πότε ένα αυτοκίνητο ανακυκλώνεται;

Εάν τράκαρες ή έβγαλε μία πολύ μεγάλη βλάβη που δεν έχεις σκοπό να την φτιάξεις, το όχημα σου θεωρείται «κατεστραμμένο αυτοκίνητο». Αυτό σημαίνει πως ο κύκλος ζωής του έχει φτάσει στο τέλος και πλέον αποτελεί εστία ρύπανσης.

Θα έχεις ακούσει τη διαδικασία ανακύκλωσης οχημάτων, δηλαδή τη διαχείριση και την αξιοποίηση στοιχείων και υλικών των κατεστραμμένων αυτοκινήτων.

Ο νόμος σήμερα ορίζει πως κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει το κατεστραμμένο αυτοκίνητο του να καταλήγει στην ανακύκλωση και να κατέχει το «δελτίο καταστροφής».

Γιατί είναι σημαντική η διαδικασία;

Φαντάσου έναν κόσμο στον οποίο όλοι άφηναν τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα τους κάπου. Πέρα από το πρόβλημα που βλέπεις σε αρκετές πόλεις, όπου εγκαταλελειμμένα οχήματα πιάνουν για χρόνια θέσεις πάρκινγκ, υπάρχει ο κίνδυνος της ρύπανσης.

Ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο περιέχει πολλά χημικά τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο. Όταν απλά παραμένει εκτεθειμένο, αυτά απελευθερώνονται σταδιακά στο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες.

Η ανακύκλωση των κατεστραμμένων αυτοκινήτων είναι ο μόνος ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος για να σιγουρευτεί η πολιτεία πως αυτά τα χημικά θα επεξεργαστούν κατάλληλα και δεν θα αποτελέσουν περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Επιπλέον τα μέταλλα και πολλά εξαρτήματα του οχήματος επαναχρησιμοποιούνται συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που ονομάζεται «κυκλική οικονομία», προσφέροντας περιβαλλοντικό κέρδος.

Πώς μπορώ να ανακυκλώσω το αυτοκίνητο μου;

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις μία εταιρεία που αναλαμβάνει την όλη διαδικασία. Με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρεις αρκετές εταιρείες διαχείρισης κατεστραμμένων αυτοκινήτων.

Κάποιες από αυτές κάνουν την όλη διαδικασία δωρεάν, ενώ κάποιες άλλες δίνουν και ένα ποσό ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Προτίμησε τις δεύτερες φυσικά.

Από εκεί και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι να στείλεις ίσως κάποιες φωτογραφίες του οχήματος και να κλείσεις ένα ραντεβού για να έρθουν να το παραλάβουν και να βάλεις κάποιες υπογραφές στα σχετικά έντυπα.

Μερικές εταιρίες αναλαμβάνουν και την κατάθεση των πινακίδων σου.

 Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έρθει το δελτίο καταστροφής το οποίο αποδεικνύει πως ολοκλήρωσες τις νόμιμες ενέργειες.

 

Με αυτό το χαρτί μπορείς να απευθυνθείς στην ασφαλιστική σου και να διακόψεις την ασφάλεια του κατεστραμμένου αυτοκινήτου και να λάβεις πίσω το ποσό που σου αναλογεί για τον υπόλοιπο χρόνο του συμβόλαιο σου.