Περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο

Τι κάνετε σε περίπτωση που το αυτοκίνητο πιάσει φωτιά

Η περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο είναι μεν μικρή, όμως μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν χειριστεί σωστά.

Τα αυτοκίνητα σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να πιάσουν φωτιά, λόγω της μεγάλης ασφάλειας, όμως η πιθανότητα κάποιου βραχυκυκλώματος, βλάβης στη μηχανή ή διαρροής καυσίμου δεν είναι μηδενική.

Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται αναγκαίο ο οδηγός να γνωρίζει ακριβώς πως πρέπει να χειριστεί το αυτοκίνητο του, ώστε να είναι ασφαλής αυτός και οι επιβάτες.

Σε περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Κλείστε το κλιματιστικό

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε το κλιματιστικό και τους αεραγωγούς, εάν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση ώστε να μην εισπνεύσετε τον δηλητηριώδη καπνό.

Άμεση στάθμευση

Δεν έχει σημασία που βρίσκεστε, από τη στιγμή που θα δείτε καπνό ενδέχεται να είναι σημάδι έναρξης φωτιάς στο αυτοκίνητο σας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σταματήσετε άμεσα και όσο το δυνατόν πιο μακριά από άλλα αυτοκίνητα ή σημεία με κόσμο.

Γρήγορη απομάκρυνση

Θα πρέπει να έχετε σταματήσει το αυτοκίνητο σας σε σημείο που να μπορούν να ανοίξουν οι πόρτες ώστε να εκκενωθεί άμεσα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι σημαντικό να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι, ώστε η εκκένωση του αυτοκινήτου να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.

Προσπάθεια σβησίματος

Εάν η φωτιά είναι μικρή προσπαθήστε να τη σβήσετε με τον πυροσβεστήρα, αφού οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να κάνετε τακτικά επιθεώρηση στην κατάσταση του πυροσβεστήρα που υπάρχει στο αυτοκίνητο σας.

Κίνδυνος έκρηξης

Σε περίπτωση που η φωτιά εξαπλωθεί προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, μην προσπαθήσετε να την σβήσετε καθώς σημαίνει πως πλησιάζει προς το ρεζερβουάρ και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Απομακρυνθείτε άμεσα και καλυφθείτε.

Καλέστε αστυνομία και πυροσβεστική

Εάν η φωτιά στο αυτοκίνητο συνεχίζει, καλέστε αστυνομία και πυροσβεστική ώστε να αναλάβουν τον περιορισμό της. Είναι σημαντικό να γίνει ταχύτατα από εσάς ή κάποιον άλλον επιβάτη.

Ενημερώστε τους άλλους οδηγούς

Είναι χρέος σας να ειδοποιήσετε για την φωτιά στο αυτοκίνητο σας τους άλλους οδηγούς ώστε να τους προστατέψετε και να μην πλησιάσουν καθώς ο κίνδυνος της έκρηξης αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Μείνετε στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι να φτάσουν οι αρχές.