Πλημμυρισμένο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να κάνω αν γεμίσει νερά το αυτοκίνητο μου;

Το να γεμίσει νερά το αυτοκίνητο μας σήμερα αρκεί μία βροχή. Είναι καιρός να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή. Τι κάνεις για την πλημμύρα ενός οχήματος;

Το ελληνικό οδικό δίκτυο είναι σχεδιασμένο για το μεσογειακό κλίμα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ικανό να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι εικόνες πλημμυρισμένων δρόμων και οχημάτων να πληθαίνουν.

Είναι αναγκαίο κάθε οδηγός σήμερα, να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν γεμίσει νερά το αυτοκίνητο του.

Μην βάλεις μπροστά τον κινητήρα

Εάν το νερό αρχίσει και ανεβαίνει επικίνδυνα ενώ επιβαίνεις ή βρήκες πλημμυρισμένο το όχημα σου, σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να βάλεις μπροστά τον κινητήρα γιατί θα εισέλθει νερό και θα τον καταστρέψεις με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση.

Μην βασίζεσαι στα φρένα

Όταν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά το σύστημα πέδησης, ο συμπλέκτης και άλλα μέρη επηρεάζονται. Έτσι μία απεγνωσμένη προσπάθεια μετακίνησης με τη μηχανή μπροστά μπορεί να αποβεί μοιραία. Άφησε το και περίμενε!

Μετακίνησε το όχημα με βοήθεια

Κάθε πλημμυρισμένο όχημα πρέπει να μετακινείται σε στεγνό μέρος με άλλα άτομα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει είτε η οδική ασφάλεια, είτε ο κρατικός μηχανισμός εάν κριθεί αναγκαίο.

Μάζεψε τα νερά

Πρώτο σου μέλημα αφού δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, είναι να στεγνώσεις τις καλωδιώσεις, τη μηχανή και ύστερα την καμπίνα. Χρησιμοποίησε μία ηλεκτρική σκούπα που έχει τη δυνατότητα να μαζέψει το νερό σε συνδυασμό με απορροφητικές πετσέτες.

Βγάλε ό,τι μπορείς έξω

Πατάκια, καλύμματα καθισμάτων και οτιδήποτε άλλο που τραβάει νερό πρέπει να βγει εκτός του οχήματος και να απλωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα αποσπώμενα ηλεκτρονικά μέρη για να μην επηρεαστούν από την υγρασία.

Στέγνωσε το

Η καμπίνα θα αργήσει να στεγνώσει αν δεν έχει καλό καιρό. Εάν λοιπόν θες να επιταχύνεις τη διαδικασία χρησιμοποίησε δοχεία με μαγειρική σόδα, άφησε τα παράθυρα ανοιχτά, βάλε ανεμιστήρες ή ακόμη καλύτερα, τοποθέτησε έναν αφυγραντήρα στον κλειστό χώρο που το έχεις σταθμεύσει.

Αποζημιώσου

Εάν έχεις τη σχετική κάλυψη από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενημέρωσε την ασφαλιστική σου για να σου πει τα βήματα που χρειάζονται. Τώρα αν δεν συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο σου, μίλησε και πάλι μαζί τους ώστε να σε κατευθύνουν για τον τρόπο. Σε γενικές γραμμές για πολλές εταιρείες ένα όχημα θεωρείται πλημμυρισμένο μονάχα όταν το νερό έχει φτάσει στο ταμπλό.