Μηχανή αυτοκινήτου

Τι μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του αυτοκινήτου;

Η υπερθέρμανση του αυτοκινήτου δεν είναι ένα απίθανο σενάριο. Ένας ελαττωματικός θερμοστάτης ή ένα κολλημένο θερμόμετρο μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά.

Όπως κάθε μηχάνημα, έτσι εδώ η υπερθέρμανση του αυτοκινήτου μπορεί να είναι μοιραία για τον κινητήρα σου ή τα ηλεκτρονικά.

Μπορεί από το να δημιουργηθούν απλές ζημιές όπως φθορές στα πλαστικά μέρη, έως και το ολικό κάψιμο του κινητήρα και την ανάγκη αντικατάστασης του που πραγματικά δεν θες να ξέρεις το κόστος.

Δες τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του αυτοκινήτου σου.

Έλλειψη ψυκτικού υγρού

Το ψυκτικό υγρό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπάρχει σε επάρκεια και να κυκλοφορεί μέσα στο όχημα, ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του αυτοκινήτου. Είναι αυτό που δια μέσου της κυκλοφορίας του «ανακουφίζει» τον κινητήρα του οχήματος σου και εξασφαλίζει την ιδανική θερμοκρασία για να συνεχίσει την λειτουργία του. Φρόντιζε να το παρακολουθείς.

Θερμοστάτης

Μία άλλη περίπτωση υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου είναι ο προβληματικός θερμοστάτης. Εάν δει ενεργοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, ο κινητήρας θα συνεχίσει να αυξάνει θερμοκρασία με ολέθριο αποτέλεσμα για τον χρόνο ζωής του. Έτσι ένας χαλασμένος θερμοστάτης μπορεί να σου κοστίσει έναν ολόκληρο κινητήρα.

Διαρροή κυκλώματος ψύξης

Μπορεί να έχεις φροντίσει για όλα και τελικά η υπερθέρμανση του αυτοκινήτου να οφείλεται σε ένα χαλασμένο σωληνάκι. Είναι πολύ πιθανό και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχεις κάθε σημείο του συστήματος ψύξης άμα βλέπεις αυξημένη θερμοκρασία. Ένας καλός μηχανικός θα εστιάσει και εκεί.

Διαρροή λαδιού

Μία άλλη αιτία είναι η διαρροή λαδιού της μηχανής. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την υπερθέρμανση του αυτοκινήτου μόνο, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των πιστονιών. Φρόντισε να κάνεις έναν ενδελεχή έλεγχο σε όλο το σύστημα και να βρεις την αιτία. Η διαρροή λαδιού εντοπίζεται πολλές φορές από τις κηλίδες εάν το όχημα είναι για καιρό παρκαρισμένο και φυσικά τη στάθμη που πέφτει.

Αντλία νερού

Η αντλία νερού έχει και αυτή άμεση σχέση με την υπερθέρμανση του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να λειτουργεί άψογα, ώστε να εξασφαλίζει πως η μηχανή τροφοδοτείται σωστά. Ένα οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να είναι η αιτία που το αυτοκίνητο ανεβάζει θερμοκρασία ή σταματά.