Τρακαρισμένο αυτοκίνητο

Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις τρακαρισμένο το αυτοκίνητό σου;

Το να βρεις τρακαρισμένο το αυτοκίνητό σου σε μία πόλη είναι ιδιαίτερα πιθανό. Υπάρχει ελπίδα να αποζημιωθείς; Πόσο θα σου κοστίσει η αμέλεια του άλλου οδηγού;

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί στον καθέναν είναι να έχει παρκάρει μία χαρά και να βρει μετά από λίγες ώρες τρακαρισμένο το αυτοκίνητό του.

Δυστυχώς αυτό αποτελεί «κανονικότητα» σε μία μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Πώς μπορείς να αποζημιωθείς;

Εάν έχεις απλή ασφάλεια αυτοκινήτου ο μόνος τρόπος είναι να βρεις τα στοιχεία του οδηγού που σου έκανε τη ζημιά.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις ευσυνείδητων οδηγών που αφήνουν σημειώματα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να τους βρεις και να μπορείς να αποζημιωθείς κανονικά.

Οπότε το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις αν υπάρχει κάτι στο παρμπρίζ σου και να επικοινωνήσεις μετά με την ασφαλιστική σου.

Τι γίνεται όμως αν δεν άφησε κάτι;

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς θα πρέπει να αναζητήσεις μόνος σου στοιχεία.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ρωτήσεις τους γείτονες αν είδαν κάτι και τα μαγαζιά. Στα τελευταία εάν υπάρχει εξωτερική κάμερα ίσως κατέγραψε το περιστατικό και μπορείς να βρεις τον αριθμό πινακίδας του άλλου οχήματος.

Να ξέρεις όμως πως δεν είναι όλοι συνεργάσιμοι, οπότε ακόμη και αν υπάρχει αυτό το υλικό υπάρχει πιθανότητα να μην μπει στη διαδικασία να το ελέγξει ή να το μοιραστεί μαζί σου ο ιδιοκτήτης του. Ένας από τους λόγους είναι πως η νομοθεσία περί παρακολούθησης χώρων είναι ιδιαίτερα αυστηρή και περίπλοκη.

Υπάρχει ευκολότερος τρόπος;

Ναι και είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Με τον σωστό σχεδιασμό της μπορείς να πετύχεις χαμηλή απαλλαγή και έτσι να λάβεις ένα σημαντικό ποσοστό για την επισκευή του οχήματός σου.

Καλό είναι να θυμάσαι όμως πως δεν μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να κάνουν μικτή ασφάλιση. Οι δύο βασικές προϋποθέσεις είναι το όχημα σου να είναι σε καλή κατάσταση και να εγκριθεί από τον εμπειρογνώμονα της εταιρείας που αιτείσαι και να μην έχει παλαιότητα μεγαλύτερη από 8 έως 10 έτη, ανάλογα την πολιτική της κάθε εταιρείας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η αποζημίωση ενός τρακαρίσματος για το οποίο δεν έχεις στοιχεία του άλλου οδηγού είναι σχεδόν απίθανη.